Otvoren treći Mediteranski festival knjige u Splitu

FOTO: HINA, Milan ŠABIĆ
Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak kao izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek otvorio je treći po redu Mediteranski festival knjige u srijedu, 8. svibnja 2019. godinu u Splitu.

Manifestacija raznolikim programom okuplja ljubitelje knjige koji će i ove godine tijekom petodnevnog programa imati priliku susresti se s autorima, prisustvovati promocijama novih naslova te sudjelovati na radionicama, panel diskusijama kao i kupiti knjige po promotivnim cijenama sve do nedjelje, 12. svibnja u Športskom centru Gripe.

Državni tajnik izrazio je zadovoljstvo što je Split ponovno ususret blagdanu svetog Duje, zaštitnika grada doveo brojne književnike i nakladnike te okupio publiku zainteresiranu za lijepu književnu riječ. Naglasio je kako je Hrvatska s festivalom u Splitu dobila još jednu veliku godišnju književnu manifestaciju, uz prostornu uravnoteženost čime Zagreb više nije jedino mjesto takvog događanja. 

"Kroz nacionalnu strategiju poticanja čitanja želimo dodatno potaknuti nove naraštaje jer pitanje čitanosti postaje jedno od ključnih pitanja kojima se kao nacija trebamo baviti", poručio je Poljičak te istaknuo kako je cilj dobra prohodnost između autora, nakladnika, distribucije ili knjižare i čitatelja.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je organizator Mediteranskog festivala knjige, Slavko Kozina naglasio je kako "knjiga nije samo zabava, ona je i znanje, moć i čisto oružje. U tom su smislu svi nakladnici došli u Split izgraditi kulturni obrazac, da nismo centralizirani samo u Zagrebu s Interliberom". Pojasnio je i da se festival zove mediteranski a ne splitski jer je "Split cvit Mediterana, a regija na koju se referira ova priču puno je šira od Splita".

Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara rekao je kako vjeruje "da treće izdanje ovog sjajnog festivala, zapravo živući spomenik knjizi, ali i načinu života u kojemu smo odvojeni od okoline koja je bučna, od elektronskih vrlo invazivnih medija nalazimo mir u pisanoj riječi i umotanoj u knjizi" te izrazio zadovoljstvo što se festival događa u Splitu te da će grad, županija i država zasigurno i nadalje podupirati taj vrijedan festival. (MK/HINA)

Najave