Proglašen novi geopark u Republici Hrvatskoj “Geopark Viški arhipelag“

Foto: Ivo Pervan
Područje Viškog arhipelaga na 206. zasjedanju UNESCO-ovog Izvršnog Odbora, proglašeno je u srijedu, 17. travnja 2019. godine u Parizu, novim geoparkom u Republici Hrvatskoj.

Mreža Svjetskih geoparkova UNESCO-a program je koji obuhvaća jedinstvena područja geološke baštine od međunarodnog značaja, a kojemu je cilj zaštita geoloških i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice. Programom „Svjetski geoparkovi UNESCO-a“ nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite, obrazovanja i turizma.

Područje Viškog arhipelaga geološki je značajno jer predstavlja zonu Jadranskog mora unutar koje se nalaze najstarije stijene na Jadranu stare 220 miljuna godina, a osim toga jedino je područje na Jadranu na kojemu nalazimo tragove vulkana i dijapira, mase užarene dubinske pra-soli, koja je provalila prema površini uzdižući sedimentne ploče formirane petrifikacijom pijeska i ljuštura organizama. Vrhove tog magmatskog prodora danas čine otoci Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža, geološki najstariji otok Jadrana koji kao i otok Brusnik, neprekidno raste pod utjecajem tektonske aktivnosti. Na Palagruži je također otkriven i mineral Pelagozit, koji je svoje ime dobio prema tome otoku.

Na navedenom području nalazi se i sedam područja zaštićenih Zakonom o zaštiti prirode. Otočići Brusnik i Jabuka koji su zaštićeni u kategoriji spomenika prirode (geološkog), zatim Modra špilja, Medvidina špilja i špilja na otoku Ravniku (Zelena špilja) u kategoriji spomenika prirode (geomorfološkog), dok su uvala Stiniva i otok Ravnik zaštićeni u kategoriji značajnog krajobraza.

Viški arhipelag odlikuje velika bioraznolikost i krajobraznu raznolikost, raznolika i iznimno vrijedna geološku i geomorfološka baština, bogata kulturno-povijesnu i tradicijsku baštinu te veliki geoturistički potencijal. Hrvatski geološki institut s lokalnom zajednicom (grad Vis i grad Komiža) potaknut navedenim značajkama pokrenuo je inicijativu za osnivanje „Geoparka Viški arhipelag“, dok je prijavu pripremila radna skupina na čelu s Jakšom Božanićem dipl. ing. geol. i stručnjacima prof. dr. sc. Joškom Božanićem, dr. sc. Tvrtkom Korbarom, dr. sc. Josipom Belamarićem i Dalkom Zanki dipl. ing. biol.
Veliku pomoć i podršku pri uspostavi dali su Nautički centar Komiža d.o.o. i direktorica Brigita Fiamengo, Grad Komiža, Grad Vis i Gradina Vis d.o.o. koji su prepoznali vrijednost ovog projekta te ga zajedno uspješno aplicirali i financirali.

Proglašenje Viškog arhipelaga geoparkom, koje ga čini prvim geoparkom na Jadranu, a drugim na području Republike Hrvatske uz geopark Papuk, je važno jer je cjelokupna inicijativa rezultat prepoznavanja geološke baštine i drugih vrijednosti toga područja i rada lokalne zajednice, što je prepoznalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Nacionalno povjerenstvo za svjetske geoparkove UNESCO-a koji su dali pomoć i podršku inicijativi.

Daljnji cilj projekta podizanje je svijesti o važnosti geološke, prirodne i kulturne zaštite i prepoznavanju geoturizma kao buduće jedinstvene turističke ponude kroz promociju lokalnih i regionalnih proizvoda, običaja, jezika, događaja, festivala, tradicije te ugostiteljstva, od čega će najviše koristi imati lokalna zajednica.

(MZOE/MK)

Najave