Panel-rasprava na temu „Kulturna baština u funkciji razvoja turizma"

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na panel-raspravi na temu „Kulturna baština u funkciji razvoja turizma" koja se održala u okviru 4. nacionalnog susreta Udruge nezavisnih (gradonačelnika i načelnika)

u petak, 5. travnja 2019. godine, u dvorcu Miljana u Zagorskim Selima.

Na panel raspravi uz ministricu sudjelovali su i ministar turizma Gari Cappelli, ministar financija Zdravko Marić, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, direktor Urbanističkog instituta Hrvatske Ninoslav Dusper, senior partner Horwath HTL-a Miroslav Dragičević te vlasnik dvorca Miljana Dragutin Kamenski.

Zaštitu baštine ministrica je izdvojila kao važan čimbenik za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta jer se zaštitom i očuvanjem osigurava postojanost kulturnih vrijednosti kao i potencijal za daljnji razvitak Hrvatske, njenu afirmaciju, stimulaciju ekonomske konkurentnosti i kvalitetnijeg života u europskom okruženju. Održivost baštine kao i arhitekture njeno je korištenje, istaknula je ministrica u uvodnom obraćanju te izdvojila kako grad čine stanovnici koji taj prostor oblikuju, prepoznaju i čuvaju kao svoj habitat, stoga je potreba maksimalnog zadržavanja stalnih stanovnika u gradovima te uključivanje lokalne zajednice. 

„Planiranje aktivnosti održivog turizma na području zaštićenih povijesnih cjelina ne smije uzrokovati devastaciju kulturne baštine nego poticati adekvatan, konzervatorski ispravan pristup obnovi i korištenju te poticati osvještavanje građana i poštovanja prema lokalitetima. Kroz prostorno planiranje također je nužno rješavati nesrazmjer broja stalnih stanovnika u odnosu na povremene korisnike povijesnih jezgi, naročito u obalnim gradovima, kao i snažan pritisak prometa i prometnih zahtjeva (parkiralište, luka za kruzere, blizina aerodroma…) koji utječu na opstanak kulturno povijesnih jezgri“, rekla je ministrica, dok je ministar Capelli naglasio da Hrvatska, u odnosu na broj stanovnika, već sada ima četiri puta više turista od npr. konkurentske Španjolske, te da moramo raditi na povećanju kvalitete ponude, što uključuje kulturne sadržaje, a ne na povećanju broja dolazaka.

Ministar Marić se složio s ministricom da se promijenila paradigma uloženog i dobivenog u kulturi, istaknuvši kulturne i kreativne industrije, a posebno filmsku i gamersku produkciju, kao izrazito propulzivne gospodarske grane što se sve više osjeća u Hrvatskoj.

U odgovorima na pitanja gradonačelnika ministrica je ponovila da ne postoje veliki i mali projekti u kulturi, već oni realni i održivi i neodrživi, istaknuvši kako su jasno planiranje i održivost ključni za sinergijski učinak kulture i turizma na prosperitet i razvoj cijelog gospodarstva.

Najave