Sućut ministrice u povodu smrti akademika Marka Samardžije, istaknutoga kroatista i jezikoslovca


Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut u povodu smrti akademika Marka Samardžije, istaknutoga kroatista i jezikoslovca, omiljenoga profesora i autora brojnih knjiga i znanstvenih studija.

"U svom znanstvenom i pedagoškom radu u zemlji i inozemstvu akademik Samardžija uvijek je iskazivao posebnu skrb za hrvatski jezik, znanost i kulturu – temeljne, ali i najranjivije vrijednosti našega društva. Brojni naraštaji studenata pamtit će ga kao vrsnoga stručnjaka neumorna i živa duha, intelektualca velike erudicije i superiornog poznavanja građe.
 
Uz bogat znanstveni opus koji ostaje sačuvan u brojnim knjigama i publikacijama ono najvažnije što profesor Samardžija ostavlja iza sebe jest ljudska povezanost s prijateljima, kolegama i studentima kojima je nesebično pomogao svojim primjerom, riječju i djelima. Prijatelji su ga poznavali i cijenili kao skromnog i jednostavnog čovjeka široke duše i velikog srca, čvrstih i postojanih stavova.
 
Odlazak akademika Marka Samardžije nakon posljednje bitke koju nije uspio dobiti bolan je udarac za obitelj i golemi gubitak za hrvatsku znanost i jezikoslovlje, no njegovo djelo i iznimna ljudska veličina ostat će trajno sačuvani u sjećanju brojnih prijatelja, kolega i studenata koji su ga voljeli i poštovali.
 
U ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime upućujem Vam iskrenu sućut."

Najave