Otvorena izložba „Svijet bez mjere" likovnog umjetnika Zoltana Novaka

U prepunom Muzeju suvremene umjetnosti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je u subotu, 9. veljače, izložbu „Svijet bez mjere" istaknutog likovnog umjetnika Zoltana Novaka.



Ravnateljica MSU i kustosica izložbe Snježana Pintarić istaknula je da Novak i u novom nizu, nakon ciklusa „Noćne slike" iz 2009. godine i „Kontrola iluzije" iz 2015. godine nastavlja svoju prepoznatljivu urbanu motiviku i angažirani pristup te da tematizira dnevna događanja u svojoj neposrednoj blizini i okruženju, događaje i vijesti iz medija te njihove društvene, etičke i političke implikacije. „Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove slike jasna su i direktna poruka koja na gledatelja ostavlja snažan dojam", navela je Pintarić.



Ministrica se u svom obraćanju osvrnula na ulogu muzeja u suvremenom trenutku: „Znamo da je tradicionalno razumijevanje muzeja zaduženog isključivo za čuvanje, proučavanje i prezentaciju umjetničkih djela, danas jednostavno nedovoljno. Suočeni s promjenjivim kontekstom suvremenog vremena i novim oblicima umjetničkog djelovanja, muzej nužno mora sadržavati i edukativnu i socijalnu ulogu, odgovoriti izazovima digitalnog doba, biti participativan i otvoren, postavljati pitanja i istraživati široko polje mogućih odgovora, biti zona socijalnog kontakta, mjesta stjecanja novih znanja i iskustava“, što je u desetoj obljetničkoj godini od otvorenja nove zgrade u Novom Zagrebu, Muzej suvremene umjetnosti i postigao.

Govoreći o umjetnikovom radu, istaknula je kako je „umjetnički doseg  njegovih radova kroz vrijeme bio određen njihovom iznimnom kvalitetom i mogućnošću da postanu emocionalna i misaona avantura namijenjena svima nama, avantura koja govori o dilemama i osjećajima, viđenim filmovima i pročitanim knjigama, slučajnim susretima i neočekivanim zvukovima“, te da  nam „umjetnik koji danas, kao i nekada, otvara prostor živog dijaloga, širi prostor umjetničke kreacije i stvara nove vrijednosti, kritički propitujući suvremenost u svim njenim oblicima“.
 
Zoltan Novak rodio se 1963. u Zagrebu, a u rodnome gradu je i diplomirao 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je priredio niz izložaba i sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Od 2004. profesor je slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Moderna galerija u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Vukovara, Gradski muzej Virovitica i Zbirka Faggian u Puli. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba „Svijet bez mjere", prva u obljetničkoj desetoj izložbenoj sezoni Muzeja za suvremenu umjetnost, moći se razgledati do 10. ožujka 2019.



 

Najave