Sućut ministrice u povodu smrti dramskog umjetnika i pedagoga Tonka Lonze

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut u povodu smrti dramskog umjetnika i kazališnog pedagoga Tonka Lonze.


"I premda odlazak velikana hrvatskoga glumišta najveću prazninu ostavlja u njegovoj obitelji, snažno će ga osjetiti i hrvatsko glumište, ali i cjelokupna hrvatska kulturna javnost.

Tonko Lonza, nositelj „Nagrade Vladimir Nazor“ za životno djelo, svojim se iznimnim glumačkim i pedagoškim radom upisao u povijest hrvatskoga kazališta gdje će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih umjetnika dramske scene.
Tonko Lonza svomu se pozivu posvetio davne 1955. godine, a zavidnu umjetničku karijeru gradio je dugi niz godina u Dramskome kazalištu Gavella, Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, ali i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ostat će upamćen po vrhunskim interpretacijama klasičnih dramskih rola poput kralja Edipa, Areteja, Križovca, Ignjata Glembayja, Dunda Maroja, Peera Gynta, Oresta, Orsata, Gospara Lukše i Hansanage. No izniman glumački dar omogućio mu je da podjednako uspješno interpretira i filmske, radijske i televizijske uloge.

Njegov profesionalni put obilježio je i predan pedagoški rad – kao dugogodišnji profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu svoju je glumačku virtuoznost i golemo znanje prenosio brojnim generacijama mladih umjetnika."

Najave