Književni programi knjižara (pregled sa stanjem 17.12.2018.)

 

 
Književni programi knjižara  .pdf / .xls   (pregled sa stanjem 17.12.2018.)



Potpora organizaciji književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti osmišljena je kao jedna od mjera revitalizacije hrvatske knjižarske mreže i dodjeljuje se od 2005. godine. Budući da su knjižare još uvijek najkrhkiji dio knjižnog lanca koji je 2017. godine naročito pogodilo urušavanje jednog od njegovih najvećih segmenata Ministarstvo kulture je nastojalo dodatnim poticajima osnažiti knjižarski lanac u Hrvatskoj.

U okviru Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za programe književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti zaprimljene su 34 prijave 10 knjižara.

Od toga je sufinancirano ukupno 25 programa, za svaku od prijavljenih knjižara, u ukupnome iznosu od 420.000,00 kuna.

Ponovno se primjećuje rast, tako da je u odnosu na prethodnu 2018. godinu zaprimljeno 15% više prijava i odobreno 5% više sredstava što ukazuje da se stanje na osjetljivom knjižarskom području djelomično stabiliziralo. Knjižarska se djelatnost nastavila poticati i drugim mjerama Ministarstva kulture, naročito kroz program poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, za segment knjižarske i književno-nakladničke djelatnosti.

Sufinancirani programi pridonose živosti kulturnog života naročito u manjim sredinama u kojima se nastoji osnažiti knjižare radi preuzimanja uloge svojevrsnih lokalnih kulturnih centara.