“Tko je to izumio” u Ferdinandovcu (29. svibnja 2018.)

U izvedbi Teatra Tirena 29. svibnja 2018. godine u Osnovnoj školi Ferdinandovac održana je predstava „Tko je to izumio“ i popratna radionica „Od otiska prsta do priče“ za 180 učenika od 1.- 8. razreda. Predstavu su pogledali i odgojno obrazovni djelatnici Lidija Levačić Mesarov, Karmela Kralj, Irena Paska, Dijana Habijanec, Ana Maletić, Tamara Debač, Iva Hrženjak, Marina Šapina, Vedran Pintarić, Miroslav Fuček, Krešimir Šadek, Nada Lukić, Martina Kuštrak, Melanija Mađerić, Vlasta Golub, Marija Fuček, Željko Karan, Slavica Pavlović i Nikola Dorčec.

„Tko je to izumio“ je predstava o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. Kroz priču nas vode Ruđer i Slavoljuba (glumci Petar Cvirn i Sanja Milardović) koji uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. Kroz predstavu „Tko je to izumio“ djeca na zabavan način otkrivaju dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest. Život nam je djelomično olakšan upravo zahvaljujući velikim izumima hrvatskih znanstvenika.

Predstava je održana za cijelu školu pa je dio publike bio stariji od ciljane dobi. Učenici su radionicu prihvatili s velikim zadovoljstvom, a učiteljice prisutne na radionici bile su zadovoljne cjelokupnim programom koji učenicima približava svijet hrvatskih znanstvenika i njihovih izuma. Radionica je održana za 20 učenika, iz svake generacije po nekoliko. Iako većina dosad nije imala iskustva s dramskim radom radioničkog tipa, vrlo su aktivno sudjelovali od samog početka, posebno uživajući u radu u paru gdje su imali prilike kroz improvizirani prizor iskazati, s jedne strane svoje viđenje odgledane predstave, a s druge, vlastite sklonosti prema izvođenju. Mnogi su od njih izrazili želju za nastavkom takvog rada, što znači da su predstava i radionica ispunile željeni cilj - ne samo da učenici odgledaju predstavu, nego i da pokažu svoju interpretaciju i da im se omogući pristup novim informacijama.