Tri sestre u Poreču (28. svibnja 2018.)

Predstava Tri sestre koreografkinje i redateljice Natalije Manojlović te dramaturginje Ivane Đula, gostovala je u Poreču 28. svibnja 2018. godine u dvorani zajednice Talijana Poreč. Predstavu je pogledalo 60 učenika Srednje škole Mate Balota iz Poreča od kojih je 20 sudjelovalo na radionici Reći ću ti tijelom te profesori Ivan Čupić i Anči Ritossa Blažević.

Predstava je napravljena po motivima drame Tri sestre A. P. Čehova, u produkciji Teatra ITD-a iz Zagreba, a izvode ju plesačice Petra Chelfi, Ivana Pavlović i Martina Tomić. S obzirom na to da je predstava isključivo zasnovana na pokretu i time je lišena teksta, autorice predstave naglasak stavljaju na neverbalni kod i Čehovljevu atmosferu tišine, iščekivanja i željenog odlaska koji se nikada ne dogodi. 

Specifičnost ovog gostovanja je bila što je prvo odrađena radionica, a zatim su učenici pogledali predstavu. Redoslijed je zanimljivim s obzirom na to da su učenici prvo mogli dobiti uvid u način izvedbe pojedinih scena te su ih kasnije prepoznali u predstavi. Učenici su naučili raditi s tijelom tako što su osvijestili pokrete i upoznali dramaturgiju predstave kinestetičkim doživljajem.

Nastavnici Ivan Čupić i Anči Ritossa Blažević komentirali su koliko su pod dojmom predstave i kako su dobili potreban elan za daljnji rad s dramskom grupom. Nakon radionice i predstave profesorima se  javilo još zainteresiranih učenika za dramsku grupu, što je  voditelje programa posebno razveselilo, s obzirom na to da su učenicima iskustveno približili predstavu. Također, nastavnici će na idućim satovima književnosti razgovarati o predstavi i time utvrditi njihovo poznavanje Čehova.