O hrvatskim izumima u Klanjcu (18. svibnja 2018.)

U osnovnoj školi Klanjec 18. svibnja 2018. godine izvedena je predstava Teatra Tirena „Tko je to izumio“ i održana radionica „Od otiska prsta do priče“ pod vodstvom Ines Škuflić-Horvat. Sudjelovalo je 126 učenika i 16 odgojno-obrazovnih djelatnika Dragica Gajšak, Barbara Beronja, Marjeta Đurđek, Iva Povijač Cerovec, Jadranka Husnjak, Barbara Bogović, Snježana Galović, Dubravka Jelušić, Mira Petek, Ivica Benčić, Sanja Kobali i ravnateljica Melita Ulama.

Predstava "Tko je to izumio" je predstava o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. Na zabavan i duhovit način učenici su se upoznali s dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih danas svijet ne bi bio onakav kakav jest. Mladi, talentirani glumci, Sanja Milardović i Petar Cvirn sjajno su utjeloviti Ruđera i Slavoljubu koji uče za ispit o povijesti hrvatski izuma, a po interakciji s publikom zaključeno je da je predstava bila pun pogodak.

Kroz predstavu se može naučiti da se Cepelin trebao zvati Švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti, uz pomoć otiska prsta, riješeno je ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteča brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci.

Učenicima se predstava jako svidjela i radionica im je bila izuzetno zanimljiva, a posebno se dobro poklopilo što su sutradan učenici išli na izlet u Zagreb - u Institut Ruđer Bošković. Uz predstavu su naučili priličan broj podataka o hrvatskim izumiteljima, a smišljanje biografije likova i priča iz djetinjstva izumitelja bile su im posebno zanimljive. Atmosfera je bila izuzetno ugodna, a domaćini ljubazni.