„Od otiska prsta do priče“ u Mečenčanima (17. svibnja 2018.)

Osnovnu školu Mečenčani posjetio je Teatar Tirena u sklopu Ruksaka (punog) kulture 17. svibnja 2018. godine s predstavom „Tko je to izumio“ i popratnom radionicom „Od otiska prsta do priče“. Predstavu je pogledalo 88 učenika predškolske dobi i učenika od 1. do 8. razreda osnovne škole i 16 odgojno-obrazovnih djelatnika: Kristina Filipović, Aleksandra Valjevac Šaban, Tihana Kovačević, Irena Mihalić, Nikolina Ahel, Helena Buhin, Ines Kosturin, Tonka Posilović, Pepo Pezer, Jasna Kapelec, Ivana Anđić, Nataša Rašić, Snježana Zgrebec, Nevena Pali, Viktor Matić i ravnateljica Svjetlana Tufeković.

Kroz predstavu „Tko je to izumio“ djeca na zabavan način otkrivaju dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest. Život nam je djelomično olakšan upravo zahvaljujući velikim izumima hrvatskih znanstvenika. Kroz priču nas vode Ruđer i Slavoljuba koji uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. No tko bi rekao da je gradiva tako mnogo! Cepelin se trebao zvati švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti, uz pomoć otiska prsta, riješeno ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteča brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci.

Na radionici je sudjelovalo 20 učenika koji su bili jako zainteresirani i jedva su čekali da radionica počne. S obzirom na to da je dio polaznika imao određeno kazališno iskustvo, s velikim su entuzijazmom i bez imalo zadrške ispunjavali sve zadatke tako da je zadnji zadatak bio modificiran - priču su i odglumili, nisu je samo osmislili i prepričali. Izvedbe njihovih priča bile su vrlo uspješne, djeca su se dobro zabavila, isprobala neke nove igre i dramske vježbe te utvrdila gradivo o hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima.