Plesom do osmijeha u Ivanovecu (7. svibnja 2018. godine)

U Osnovnoj školi Ivanovec u Ivanovcu  održana je 7. svibnja 2018. godine izvedba predstave Ja pa ti pa mi: epizoda Stranci za 30 učenika 1. razreda te odgojno-obrazovne djelatnike Veru Fučko- Trstoglavec, Marinu Gajski, Ivanku Vrbanec, Palmiru Novak i Tanju Radiković. 

Ja pa ti pa mi je serija interaktivnih, interdisciplinarnih scenskih događanja za djecu predškolskog i ranijeg osnovnoškolskog uzrasta nastala  kao plod suradnje vizualne umjetnice Tonke Maleković, glazbenice Lane Juranić i plesne umjetnice Zrinke Šimičić Mihanović te kao nastavak višegodišnjeg istraživačko-edukativno-izvedbenog projekta za djecu (i odrasle) Od balona do slona, kojeg Multimedijalna koliba provodi od 2014. godine. Ovaj projekt pokrenut je s ciljem istraživanja novih oblika učenja o umjetnosti i kroz umjetnost te širenja interesa za suvremene umjetničke izraze kod mlađe populacije. Naglasak je, od samog početka, na interdisciplinarnom pristupu, improvizaciji i poticanju aktivnog sudjelovanja polaznika/gledatelja u kreativnom procesu.

Prva epizoda ove serije Ja pa ti pa mi nazvana Stranci poziva na (raz)govor o samoći i prijateljstvu, komunikaciji i nesporazumima, o suživotu kroz prihvaćanje drugog i drugačijeg, uviđanje svojih i tuđih vrlina te bogatstva koje svatko od nas donosi zajednici sa svim što jest i s umijećima koje posjeduje.  

Iako je izvedba neverbalna, djeca su je pratila pažljivo i sa zanimanjem te su se spremno u nju uključivali kada su na to bili pozvani. U razgovoru, kojim je započeo radionički dio programa, izvođačice u predstavi, glazbenica Lana Juranić I plesačica (i glazbenica) Nastasja Štefanić, predstavile su svoje profesije, a djeca su iznijela svoje dojmove i postavljala pitanja. Razgovarali su o sadržaju predstave te glavnim temama i porukama koje ona donosi. Nakon toga polaznici su imali priliku, kroz praktične vježbe, pobliže upoznati medije glazbe i plesa. Lana Juranić uputila ih je i asistirala im u sviranu balafona, dok je ostatak polaznika kroz različite zadatke radio na osvještavanju svog tijela kao instrumenta kojim možemo izraziti najrazličitije osjećaje i misli. Osim upoznavanja s različitim izvedbenim medijima, cilj radionice bio je i potaknuti međusobno slušanje i zajedničko stvaranje kroz glazbu i pokret. Djeca su sa zanimanjem pratila izvedbu i vrlo spremno sudjelovala, kako u izvedbi tako i u radionici nakon nje.