Afrika u Bjelovaru (17. travnja 2018. godine)

Književni program i radionica „Moja Afrika“ dočekan je u Bjelovarskoj Trećoj Osnovnoj školi s velikom radošću učenika i nastavnika.  Na radionici je bilo 58 učenika četvrtih razreda te učiteljice Nataša Brekalo, Slavenka Majerić i Ivana Heda i pedagog Goran Čanić.

Ovoga puta o pisanju i pozivu književnika učenicima je govorila  mlada autorica Irena Zelena. Nakon uvodnog polusatnog razgovora o književnosti (što je sve potrebno da bi netko bio pisac,  kakve sve knjige učenici  vole čitati, koje ih teme zanimaju,  vole li putopise, što misle o slikovnicama), dramski umjetnik Igor Baksa „odglumio“ je dvije slikovnice, animirajući učenike da i sami uđu u uloge likova (životinja) iz knjiga „Bao baobab i mala Kibibi“ i „Ja sam Kibibi, a tko si ti?“

U trećem dijelu programa koji se nastavio književno-glazbenom radionicom, po prvi put je nastupio senegalski  glazbenik i pripovjedač Ismaila Commi Balde.  Budući da Ismaila   Balde  već četiri godine živi u Hrvatskoj, nije bilo potrebe za prijevodom. Djeca su zaneseno slušala  priču o životu u Africi, o pričama koje se u Africi pjevaju, a ne pričaju, te su i sama imala prigodu naučiti jednu „priču koja se pjeva i pleše“ na umjetnikovom materinjem, mandinga jeziku. Nastup Ismalia Commi Balde bio je popraćen zvukovima afričkog bubnja – djembea.
Nakon nastupa podijeljeni su bedževi Rukska i svi su se fotografirali u predvorju škole, a gostujući umjetnici dobili su na dar šalice s logotipom škole.

Ravnateljica Goranska Preskočil je cijelo vrijeme bila prisutna na programu, što smatramo gestom podrške, kako umjetničkom programa „Moja Afrika“ tako i programu Ruksak (pun) kulture.