Barok i renesansa u Jalžabetu (25. svibnja 2018. godine)

Članovi mješovitog pjevačkog zbora „Chorus angelicus“ svoj su program „Od jednog glasa do polifonog (višeglasnog) pjevanja“,  izveli 25. svibanj 2018. godine u Područnoj školi Kelemen,  Osnovne škole „Petar Zrinski“ Jalžabet u Jalžabetu. Program je pogledalo, te na radionici sudjelovalo 60 učenika od 1.do 4. razreda područne škole u dobi od 6 do 10 godina i pet odgojno obrazovnih djelatnika. Renesansne i barokne kostime zboru je sponzoriralo Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.

Program je započeo razgovorom voditeljice Karle Kelemen s učenicima o tome kako bi izgledao svijet bez tehnologije i na koji se način bez nje čovjek može zabaviti. Članovi zbor su zatim izveli višeglasnu pjesmu uz pratnju zvuka orgulja Jelene Horvat, nastavnice Glazbene škole Varaždin, flaute koju je svirala Silvija Skupnjak te uz gitaru Šimuna Šopara, maturant 1. gimnazije Varaždin. Nakon pjevanja, učenici su kroz razgovor promišljali o tome kako glazba putuje kroz mjesto i vrijeme, „zaustavivši se“  na razdoblju renesanse, a potom na baroku o kojima će učenici više saznati u 6. razredu.

Nakon programa održana je  za sve učenike i nastavnike radionica, podijeljena u četiri dijela. Prvi je dio bio posvećen pravilnom držanju, a vodila ga je Kristina Detelj. Nakon toga, solistica Silvija Skupnjak objasnila je učenicima funkcioniranje dišnog sustava uz kratku vježbu disanja, na što se kasnije nadovezala Vlasta Migač. Zadnji je dio radionice vodio je mladi dirigent Luka Šopar koji je najprije sve sudionike radionice podijelio u četiri skupine. Svaki član zbora pripadao je jednoj skupini. Potom su svi zajedno, četveroglasno, otpjevali najjednostavniji oblik višeglasja - kanon „Bratec Martin“.  Ovakvim primjerom vježbe, učenici su najbolje mogli sami iskusiti kako funkcionira višeglasje. Na kraju radionice Luka je pokazivao osnovne pokrete dirigiranja  i svi su zajedno vježbali.