Ministrica kulture uputila riječi sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze iskrene sućuti u povodu smrti istaknutog glazbenog umjetnika Olivera Dragojevića.



"Dulje od pet desetljeća glazbene karijere Olivera Dragojevića neprikosnoveno je kako po pitanju unisono pozitivne kritike stručnjaka tako i po najširoj recepciji publike. Duboko ukorijenjen u svoju Korčulu i Split, u tipični mediteranski glazbeni izričaj, dopirao je Oliver svojim glasom te jedinstvenom interpretacijom do cijelog svijeta.
 
Godine 1961. imao je svoj prvi nastup na splitskom dječjem festivalu, a već 1967. s Picaferajem počinje njegova suradnja s velikim Zdenkom Runjićem i Splitskim festivalom koji će sljedećih nekoliko desetljeća biti potpuno u znaku plodonosne suradnje tog najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.
 
Dobivši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Više od trideset dobivenih Porina te odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. Posljednjeg Porina, onog za životno djelo, dobio je prije par mjeseci u svom Splitu.
 
Tijekom duge karijere surađivao je s najvećim majstorima stiha i aranžmana, otkivao je i pomagao mlade glazbene nade te održao nebrojene humanitarne koncerte. Sve što je radio bilo je prožeto njegovim specifičnim glasom i interpretacijom tako iskrenom da su mnogi bili u nevjerici da stihove koje pjeva ne piše upravo on, te onim ležernim životnim stavom gdje se i s najtežim životnim bitkama nosio s vedrinom i optimizmom. Ovu posljednju bitku prerano je, nažalost, izgubio.
 
Za kraj, dozvolite mi posuditi jednu od najljepših pjesama iz pregršta antologijskih pjesama kojima nam je Oliver uljepšao živote, te poželjeti: „Budi dobar, lijepo sanjaj…“

Pisane vijesti