8.2.2018. - Dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade

Svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade održat će se u četvrtak, 8. veljače 2018. s početkom u 14,00 sati, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.


   Uspješnim prijaviteljima ugovore će uručiti i govorom se obratiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić.

   Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 18 milijuna kuna, a za skupinu aktivnosti B kojom se financira priprema i provedba participativnih umjetničkih i kulturnih aktivnosti za mlade u nepovoljnom položaju, dodjeljuje se 7,5 milijuna kuna. Od toga je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Za financiranje je odabrano ukupno 12 projekta čiji su uspješni nositelji Grad Vinkovci, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Županja, Udruga žena Romkinja u Hrvatskoj "Bolja budućnost", PRONI Centar za socijalno podučavanje, Klub Dobre Vibracije, Grad Rijeka, Fantastično dobra institucija - FADE IN, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Arheološki muzej u Zagrebu i CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih.

   Natječaj Umjetnost i kultura za mlade proveden je u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti mladih osoba, a posebno onih u nepovoljnom položaju, većim sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima.

   Ministarstvo kulture je dosad objavilo i pozive „Umjetnost i kultura 54+“ te „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“, koji je trenutno otvoren za prijave, a u planu je i objava četvrtog po redu koji će biti namijenjen medijima zajednice.