21. studenoga 2017. - Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu

Interdisciplinarni znanstveni-stručni skup održat će se u utorak, 21. studenoga 2017. godine, u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb, s početkom u 9 sati, a u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, skup će otvoriti državni tajnik Krešimir Partl. 

 
   Organizatori skupa su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, u suorganizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a skup je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.
 
   Ovaj Skup želi vrednovati i istaknuti kulturalnu i religijsku različitost kao sastavni dio hrvatskog društvo te želi osvijestiti hrvatske građane o tom bogatstvu i odaslati pozitivnu poruku široj zajednici europskih naroda i svijetu da je Hrvatska religijski i kulturalno jedno tolerantno društvo, u kojem sekularnost, religije i kulture mogu zajedno konstruktivno živjeti i djelovati.
 
   Skup je podijeljen u tri tematske cjeline. Prva cjelina je naslovljena Važnost međukulturalnog i međureligijskog dijaloga u globaliziranom svijetu, druga cjelina se odnosi na sociološke i pravne izazove multikulturalnosti, a treća cjelina je više praktične naravi i posvećena je konkretnom međureligijskom i međukulturalnom suživotu, dijalogu i suradnji u hrvatskom društvu.
 
   Skup je interdisciplinarne naravi, okupit će šesnaest izlagača različitih područja, teologe, sociologe, pravnike, predstavnike vjerskih zajednica i voditelje različitih državnih ili gradski službi koji su involvirani u međukulturalni i međureligijski dijalog. Među izlagačima su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta profesor Željko Tanjić, akademik Ivan Supičić, muftija Aziz Hasanović, te izlagači iz inozemstva.