12. svibnja 2017. - Nastup Hrvatske na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu

U povodu nastupa Hrvatske na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u Veneciji u petak, 12. svibnja 2017. godine. 


     Izložba „Horizont očekivanja“ predstavit će instalacije umjetnika Tine Gverović i Marka Tadića po izboru kustosice izložbe Branke Benčić.
     Projekt se realizira kao dvostruka samostalna izložba i temelji na produkciji novih radova umjetnika, posebno osmišljenih za izlaganje na Bijenalu.
 
    Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima kojima ih dovodimo u različite uvjete i kontekste. Tina Gverović i Marko Tadić u svojim radovima angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Tako se konstituira prostor koji propituje strukture izlaganja i percepciju promatrača, artikulirajući njegov fluidan, gotovo performativan karakter kretanja prostorom. Riječ je o obliku koloniziranja prostora kao autorefleksivnoj gesti. Izbjegavajući fiksnu naraciju koja ocrtava određen sadržaj, izložba sudjeluje u stvaranju niza međuodnosa i pukotina, ukazujući na preinake i lomove kao mjesta potencijalne transformacije i imaginacije. 
 
     Za vrijeme trajanja izložbe Venecijanski bijenale organizira cikluse susreta s umjetnicima nazvane „Tavola aperta“. Niz neformalnih razgovora dio je kustoske koncepcije umjetničke direktorice Bijenala Christine Macel kojima se želi potaknuti dijalog publike i umjetnika.
     Predviđeni datum susreta Tine Gverović i Marka Tadića s publikom u okviru projekta „Tavola aperta“ jest 20. rujna 2017. godine u Centralnom paviljonu u Giardinima.
     Dio kustoske koncepcije Christine Macel također je „Artist Practice Project“ u okviru kojeg će se prikazivati video radovi umjetnika koji izlažu na glavnoj međunarodnoj izložbi te u nacionalnim paviljonima.
 
     Umjetnička direktorica 57. Venecijanskog bijenala uvrstila je u središnju međunarodnu izložbu u Giardinima radove jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika Mladena Stilinovića.
    
http://croatianpavilion-venicebiennale.hr/