8. - 9. svibnja 2017. - Konferencija na Cresu u okviru predsjedavanja Hrvatske SEECP-om (South East European Cooperation Process)

Ministarstvo kulture organizira Konferenciju o lokalnom razvoju temeljenom na vrijednosti  kulturne i prirodne baštine koja će trajati od 8. - 9. svibnja 2017. godine, na otoku Cresu.

     Hrvatska je tijekom 2016. i 2017., godine predsjedavajuća zemlja inicijative SEECP.  Predsjedavanje koordinira Ministarstvo vanjskih poslova koje je organiziralo niz savjetovanja, događaja, konzultacija na svim područjima suradnje Hrvatske s ostalim državama Jugoistočne Europe.
 
     Vijeće Europe zajedno s ministarstvima kulture devet zemalja Jugoistočne Europe, 2003. godine započelo je s provedbom Regionalnog programa za kulturnu i prirodnu baštinu Jugoistočne Europe. U okviru ovog programa bio je pokrenut „Pilot projekt lokalnog razvoja“ koji se odnosio na manje razvijene homogene regije srednje veličine koje karakterizira bogata kulturna i prirodna baština. 
 
     Program se temeljio na principima Okvirne konvencije o vrijednosti kulturne baštine za društvo (Faro, 2005.) i Konvenciji o zaštiti europskog krajobraza (Firenca, 2000.) čiji potpisnici su gotovo sve zemlje SEECP inicijative.
 
     Republika Hrvatska je među malobrojnim zemljama koje su privele kraju cjelokupni proces Pilot projekta, kako na lokalnoj tako i nacionalnoj razini.
 
     Cilj Konferencije je rasprava o iskustvima i povezivanje predstavnika ministarstava kulture država članica SEECP-a, predstavnika civilnih udruga, voditelja pilot projekata lokalnog razvoja te međunarodnih stručnjaka, kako bi analizirali iskustva uspješnih projekata koji uključuju baštinu kao razvojni resurs u javne politike.
 
     Konferencija će biti usredotočena na Faro konvenciju i mogućnost primjene njenih načela u strategijama razvoja ruralnih područja bogatih kulturnom i prirodnom baštinom.