11. travnja 2017. - Dodjela Nagrade "Iso Velikanović" za 2016. godinu

U Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, Zagreb) 11. travnja 2017. godine u 12 sati održat će se dodjela Nagrade "Iso Velikanović“ za 2016. godinu. Nagrada za životno djelo bit će uručena gospođi Mirjani Hećimović, a godišnja nagrada, za prijevod djela Roberta Gravesa "Bijela božica – povijesna gramatika pjesničkog mita", gospodinu Dinku Telećanu. 

   
     Nagrada je ustanovljena 2005. godine kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela. Svake se godine dodjeljuje godišnja nagrada i nagrada za životno djelo. Sastoje se od medalje, povelje i novčanog iznosa.
     Godišnju nagradu dobivaju prevoditelji državljani Republike Hrvatske za djela koja su bila objavljena tijekom protekle godine, dok se nagradom za životno djelo izražava priznanje književnim prevoditeljima koji su svojim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.
 
     Nagrada je osmišljena i ustanovljena kao poticaj za poboljšanje kvalitete i vrijednosti književnih prijevoda te popunjavanje praznina u području hrvatske prijevodne literature. Na taj se način nastoji hrvatskim čitateljima približiti vrhunska djela s jezika i iz književnosti naroda koji dosad nisu zauzimali zasluženo mjesto u kontekstu naše nacionalne kulture te ujedno podržati dignitet prevoditeljske struke.
 
     O dodjeli nagrada odlučuje odbor od sedmero članova, koje za razdoblje od dvije godine imenuje Ministarstvo kulture iz redova uglednih prevoditelja, stručnjaka i kulturnih djelatnika.
 
     Sastav Odbora za dodjelu Nagrade "Iso Velikanović“ čine Mate Maras, predsjednik, Ana Prpić, Sead Muhamedagić, Marko Kovačić, Petra Mrduljaš Doležal, Dubravka Sesar i Karmela Cindrić.