21. ožujka 2017. - Otvorenje izložbe "Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši"

U utorak, 21. ožujka 2017. godine u 12 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvara se izložba ''Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši. Crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku - konzervatorsko-restauratorski radovi''.

     Izložba je rezultat višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja Hrvatskoga restauratorskog zavoda na groblju oko crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku, koje je u funkciji bilo od 14. do 18. stoljeća. Otkriveni su običaji nekadašnjeg žumberačkog stanovništvu vezani uz život i smrt te posebno bogatu i jaku pobožnost. U grobovima pronađeni predmeti poput križeva, krunica i svetačkih medaljica svjedoče ne samo o osobnoj pobožnosti, omiljenim svecima i vjerskim običajima, nego i o mobilnosti stanovnika. Žumberčani su odlazili na hodočašća unutar današnje Hrvatske, ali i u Italiju, Austriju i Njemačku. U kripti u svetištu crkve pronađen je svileni prsluk i kožne cipele u lijesu plemkinje. Strpljivim i zahtjevnim radovima rekonstruirana je plemićka nošnja 17. stoljeća, a prsluk i cipele plemkinje iz Žumberka prvi će puta biti predstavljeni javnosti.

     Za vrijeme trajanja izložbe organizirana su predavanja, radionice za djecu i odrasle, predstavljanje knjige i glezbeni nastupi.
     Više o izložbi i popratnim događanjima: http://www.amz.hr/, www.h-r-z.hr

     >>>Pozivnica. jpg