21. veljače 2017. - U Tirani se održava konferencija Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe (CoMoCoSEE) s temom "Unaprjeđenje kulture za održivi razvoj“

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na konferenciji Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe, koja će se održavati u Tirani od 21. do 22. veljače 2017. godine u okviru albanskoga predsjedanja CoMoCoSEE-om.


     Glavni je cilj treće CoMoCoSEE-ove ministarske konferencije daljnje unaprjeđenje suradnje u kulturi i razvoju, s posebnim naglaskom na potpori provedbi „Ohridske regionalne strategije za kulturnu suradnju u jugoistočnoj Europi“.

      Ministri kulture raspravljat će o različitim aspektima povezivanja sektora kulture s drugim sektorima relevantnim za povećanje i promicanje uloge kulture u održivom razvoju.

    Ministri će nastaviti ranije rasprave vezane uz jačanje suradnje u borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima u JI Europi, iz nje i kroz nju, u potpunoj sukladnosti s relevantnim međunarodnim standardima i rezolucijama.

      Sudionici konferencije bit će ministri kulture i predstavnici visoke razine CoMoCoSEE-ovih zemalja članica – Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske, Makedonije ‒ zatim država promatrača (Austrije, Italije) i promatrači međunarodnih organizacija (UNESCO-a, Europske unije/Europske komisije, Vijeća Europe).
Na sastanku će ministri kulture i visoki predstavnici Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe usvojiti Zajedničku izjavu o unaprjeđenju kulture za održivi razvoj.