9. veljače 2017. - Otvorenjem izložbe „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“ obilježit će se početak „Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.“

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorit će u četvrtak, 9. veljače 2017. godine, u Galeriji Klovićevi dvori izložbu pod nazivom „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“, kojom se obilježava početak „Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.“.   


     Izložba pod nazivom „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“ održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a predstavit će ključna djela austrijskih i hrvatskih umjetnika iz razdoblja bečke i zagrebačke secesije i obilježiti početak godine kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Austrije.

     Radi se o značajnoj manifestaciji koja je mnogo više od poligona za jačanje kulturne suradnje, što se i očituje u činjenici da su nositelji projekta u objema zemljama ministarstva vanjskih poslova.

     Godina kulturne suradnje ima snažan integracijski aspekt, a već postojeće kulturne manifestacije i partnerstva na lokalnoj razini tematski će se uključiti u provedbu Godine.

     Hrvatske institucije pripremaju u Austriji otprilike 60 manifestacija iz različitih područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, trajat će tijekom cijele godine, od siječnja do prosinca, a težište „Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.“ bit će na ženskom stvaralaštvu.

     U projektima će biti predstavljene hrvatske književnice koje su stvarale ili bile prevođene na njemački jezik, poseban glazbeni ciklus bit će posvećen skladateljicama Dori Pejačević i Louise Erdödy Lios, a također je planirana izložba velike hrvatske slikarice Naste Rojc.

     Službeno otvorenje godine kulturne suradnje u Beču održat će se u jazz klubu „Porgy and Bess“ 14. veljače 2017. godine, uz sudjelovanje uglednih hrvatsko-austrijskih umjetnica i umjetnika.

     Raspored svih priredbi i događanja u Hrvatskoj objavljivat će se na mrežnim stranicama Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.