Objavljeno 40 radova za EU nagradu za arhitekturu – Mies Van der Rohe (2.2.2017.)

 

     Europska komisija i Zaklada Mies Van der Rohe su 30. siječnja 2017. godine objavili 40 radova iz 17 zemalja koji su ušli u uži izbor za europsku nagradu za suvremenu arhitekturu – 2017 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

     Od 356 pristiglih prijava koje su objavljene u prosincu 2016. godine, u uži izbor ušlo je po 4 rada iz Francuske, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva, nakon čega slijede:
     - po 3 rada iz Danske, Finske, Norveške, Španjolske i  Nizozemske;
     - po 2 iz Belgije, Njemačke, Irske i Turske;
     - po 1 iz Italije, Litve, Poljske, Rumunjske i Švedske.

     Otprilike jedna trećina prijavljenih radova su stambeni projekti, a jedna trećina su radovi koji se bave izazovima suvremene arhitekture koji bi pridonijeli kulturnoj baštini.
     Od 40 radova koji su ušli u uži izbor, žiri će odabrati 5 finalista koja će posjetiti u travnju. Pobjednici će biti poznati tek na svečanoj dodjeli nagrade koja će se održati 26. svibnja 2017. godine u Mies van der Rohe paviljonu u Barceloni.

     Dobitnik nagrade primit će 60.000 € i skulpturu inspiriranu Mies van der Rohe paviljonom.

     Žiri za dodjelu  najvažnije europske nagrade za suvremenu arhitekturu sastoji se od 7 nezavisnih stručnjaka: Stephen Bates, Gonçalo Byrne, Peter Cachola Schmal, Pelin Dervis, Dominique Jakob, Juulia Kauste i Małgorzata Omilanowska.

     Pravila nagradnog natječaja i pregled radova koji su ušli u uži izbor dostupni su na web stranici Zaklade Mies Van der Rohe.