Objavljene nominacije za europsku nagradu za arhitekturu Mies van der Rohe Award 2017. (23.12.2016.)

 

     Objavljene su nominacije za najvažniju europsku nagradu za suvremenu arhitekturu – 2017 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award! Riječ je o najrelevnatnijoj i najprestižnijoj europskoj nagradi za arhitekturu čiji je cilj promocija profesije te ohrabrenje mladih arhitekata koji započinju svoju karijeru diljem Europske unije. Nagrada je bienalnog karaktera, a među nominiranim projektima iz cijele Europe uvršteno je i 8 projekata iz Hrvatske.

     Nagradu dodjeljuje Europska Komisija i Fondacija Mies van der Rohe. Nagrada nosi ime po Miesu van der Roheu koji je kao mladi arhitekt u Berlinu dobio zadatak da osmisli njemački paviljon za međunarodnu izložbu koja se 1929. godine održavala u Barceloni i u kojoj se održao susret kralja Alfonsa 13. i njemačkih vlasti kao dio nastupnih događanja. Iako je paviljon rastavljen nakon završetka izložbe te je nastavio živjeti u crno-bijelim fotografijama smatrao se jednom od najvažnijih građevina arhitekture 20. stoljeća. Već 1959. godine je Oriol Bohgias inicirao ponovnu izgradnju paviljona, ali politička i kulturna klima u zemlji to nisu dozvolile tako da je gradnja odgođena i paviljon je ponovno rekonstruiran i dovršen 1986. godine. Ideju za dodjelu nagrade po imenu Miesa van der Rohea Europskom je parlamentu predložio Xavier Rubert de Ventós i to samo godinu dana nakon dovršetka rekonstrukcije paviljona te je prva bienalna dodjela pod nazivom „Mies van der Rohe nagrada za europsku arhitekturu“ održana 1988. godine.
    
     Fondacija Mies van der Rohe 2000. godine je predložila model Mies van der Rohe nagrade uz dodatni prijedlog za dodjelu nagrade za posebno postignuće arhitektima u usponu te je od 2001. godine to postala i službena nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu.

     Ne postoji ograničenje u vrsti rada koji se može prijaviti. Svake godine žiri je birao između privatnih domova, javnih ustanova, muzeja i kulturnih instalacija, obrazovnih, zdravstvenih i sportskih građevina te velikih infrastrukturnih projekata i prometnih sistema. Zajednička odrednica svih prijavljenih radova je doprinos izgradnji europskog grada. Projekti za stanovanje, kuće i zgrade te arhitektura za kulturne ustanove najviše su zastupljeni među nominiranim projektima. Potom slijede edukacijski objekti. Među nominiranim projektima ponajviše je radova iz Francuske i Španjolske, po čak 28 projekata.
Od zemalja iz našeg susjedstva nominirano je 10 projekata iz Slovenije, 4 projekta iz Srbije, a iz Bosne i Hercegovine 1 projekt.

     Od nešto više od tristo nominiranih radova iz svih europskih zemalja žiri će izabrati 40 najboljih radova te 5 finalista koji će biti objavljeni početkom 2017. godine. Najvažniji dio dodjele nagrade odvijat će se krajem svibnja u Mies van der Rohe paviljonu u Barceloni kada će radovi biti prikazani javnosti na velikoj izložbi, te kada će biti izabrani pobjednici.

     Osim glavne nagrade izabrane između 5 finalista svake se godine dodjeljuje i priznanje za nadolazeće arhitekte koje su 2009. osvojili domaći arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić iz Studia UP za projekt nagrađivane i hvaljene škole u Koprivnici.

     Nominirani projekti iz Hrvatske su: Hotel Amarin u Rovinju – Studio UP, Kuća za odmor na Silbi – AB Forum, Tržnica Vodice – ARP d.o.o., Slomljeni pejzaž, memorijal Gordanu Ledereru, Hrvatska kostajnica – NFO i Petar Barišić, Bazenski kompleks Svetice, Zagreb – Plazma, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj – Idis Turato i Saša Randić, Akvarij Karlovac – 3LHD, Muzej Vučedol – Radionica arhitekture
Sve nominirane i više o nagradi potražite na linku.