Novi logotip Deska Kreativna Europa u Hrvatskoj

   Povodom predstavljanja novog vizualnog identiteta programa Kreativna Europa, odnosno njegova potprograma Kultura u zagrebačkom Croatian Design Superstoreu održana je 12. prosinca 2016. godine radionica digitalne ilustracije namijenjena studentima/icama


FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ

     Tom prilikom je u svom pozdravnom govoru pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo istaknula kako "Ministarstvo kulture podupire sve hrvatske kulturne profesionalce u njihovim nastojanjima da koriste Program Kreativna Europa na dva načina: odvajanjem sredstava za programe koji su izabrani na europskom nivou te kroz funkcioniranje Deska Kreativne Europe." 


     Pod geslom "Ilustriraj za Kreativnu Europu!" i vodstvom vrsnog ilustratora Vedrana Klemensa, studenti/ce dizajna, arhitekture, grafičke tehnologije i srodnih područja cijeli dan intenzivno su radili na vlastitim viđenjima novog identiteta.

FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ
 
     Radionica je trajala od 9 do 17 sati te je u njezinom uvodnom dijelu mentor Vedran Klemens, predstavio polaznicima vlastiti rad u sferi digitalne ilustracije i upoznao ih s osnovama računalnog crteža. Slijedio je praktičan rad i vodstvo kroz proces izrade ilustracije od koncepta do završnog rezultata, uz usvajanje osnovnih znanja o tehnikama digitalnog crtanja, osobinama medija i različitim elementima ilustracije.
 
     "Užitak mi je raditi sa studentima, volim njihovu radoznalost, vedrinu i entuzijazam. Izazov je što bolje iskoristiti kratko druženje i dati im što više dobrih savjeta.", izjavio je mentor radionice Vedran Klemens.
 
      Poslije radionice druženje se nastavilo biranjem najboljeg sudionika/ce, u kojem su sudjelovali mentor Vedran Klemens, dizajner Dario Dević predstavnik kolektiva Superstudio, autora novog vizualnog identiteta Kreativna Europa: Kultura, Anera Stopfer predstavnica Ministarstva kulture RH, te sami polaznici sa svojim glasovima. Priznanje za najbolji rad na radionici i putovanje u Dansku na World Creativity Forum 2017 osvojila je Aristea Klanac, studentica Fakulteta za dizajn u Ljubljani, dok su Vita Vrebac i Dora Kasun osvojile drugo i treće mjesto. Ostali polaznici radionice bili su Dorja Horvatić, Ivana Mikulić, Luna Džidić Uzelac, Marta Stražičić, Matej Vučković i Mladen Udovičić.


 
     „Ovakva vrsta suradnje gdje zajedno s dizajnerima i mladim umjetnicima osmišljavamo nove zanimljive sadržaje otvara dijalog prema svima- umjetnicima, profesionalcima i zainteresiranoj javnosti. Radi se o jako kreativnom procesu, koji nas sve obogaćuje, a upravo takav i je i naš potprogram Kultura unutar Kreativne Europe.“, izjavila je Anera Stopfer, voditeljica potprograma Kultura.
 
     U svjetlu uspješne suradnje između Ministarstva kulture i kolektiva Superstudio, Dario Dević izjavio je: "Od samog početka suradnje s Deskom Kulture Kreativne Europe, klijentice su istaknule želju i potrebu da se njihov novi vizualni identitet kontinuirano proširuje i nadograđuje kroz radionice i suradnje s mladim hrvatskim dizajnerima, bila to ilustracija (kao u slučaju ove radionice), fotografija, modni ili produkt dizajn. Zbog toga smo osmilili promjenjivi logotip koji se iz vrlo ekspresivnog samostalnog grafizma lako pretvara u diskretnu oznaku uz koju rad studenata dolazi do izražaja i izlazi u prvi plan. Ova je radionica, nadamo se, tek prva u nizu takvih suradnji s mladima kroz koje će novi vizualni identitet doista zaživjeti."
 
___________
 

Kreativna Europa program je Europske unije za potporu kulturnog, kreativnog i audiovizualnog sektora. Za razdoblje do 2020. godine, kroz Kreativnu Europu je osigurana potpora europskim projektima suradnje i književnim prijevodima u sklopu potprograma Kultura, dok se kroz potprogram Media ulaže u film, televiziju i nove medije. Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture funkcionira kao help desk. Uspostavljen je radi pružanja informacija, održavanja informativnih dana, seminara i radionica te individualnih konzultacija i tehničke pomoći vezane uz sudjelovanje u potprogramu Kultura programa Kreativna Europa. Osim toga, njegova je uloga poticati suradnje i razmjene znanja unutar kulturnog i kreativnog sektora u Europi.
 
Vedran Klemens je slobodni ilustrator, grafički dizajner i umjetnički direktor. Rođen je 1978. u Sarajevu, a od 1997. živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (2007.) i dizajn vizualnih komunikacija na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu (2012.). Od 2007. do 2014. radio je u reklamnoj agenciji Grey Worldwide Zagreb, u početku kao grafički dizajner, a zatim kao umjetnički direktor. Istovremeno, kao vanjski suradnik sudjelovao je u projektima za brojne druge agencije, da bi se od 2014. u potpunosti posvetio samostalnoj karijeri. Ima bogato radno iskustvo na širokom području koje pokriva ilustraciju i grafički dizajn, oglašavanje te umjetnički rad i izlaganje. Kao ilustrator, dizajner ili umjetnički direktor bio je autor ili koautor projekata koji su osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade, uključujući Red Dot, Sudnji dan: ilustrator godine, Lice knjige, Dan D: posebno priznanje, ADC Hrvatska, ADC Europe, IdejaX, MIXX Award, FESTO, Effie Hrvatska: Grand Prix i dva zlata, European Change Communications Award, Epica Awards, D&AD In Book Award i dr.
 
Tvrtka Finder d.o.o. informatičke tehnologije i usluge omogućila je osnovni radionički pribor: Wacomove grafičke tablete za sve polaznike/ice. Finder je specijaliziran za informatičku podršku digitalnim kreativcima, dizajnerima, ilustratorima, animatorima, 3D umjetnicima, audio i video producentima. Zastupnik je renomiranih proizvođača hardvera i softvera kao što su Wacom, Apple, Adobe, Autodesk, Pixologic, Allegorithmic, Vegas & Ingeneer.
 
Superstudio je nagrađivani dizajnerski kolektiv iz Zagreba, kojeg je 2011. godine utemeljila i odonda ga kontinuirano kreativno i operativno vodi dizajnerica Ira Payer, a koji na stalnoj i povremenoj bazi okuplja različite autore, većinom dizajnere vizualnih komunikacija te njima srodne struke. Izrazito usmjeren na samoinicirane projekte i na djelovanje šire od dizajnerske prakse, Superstudio je tijekom 5 godina postojanja realizirao brojne uspješne i nagrađene projekte u području kulture, urbane kulture, umjetnosti, arhitekture i turizma te je zaslužan za nekoliko značajnijih design advocacy inicijativa. Trenutno stalni autorski postav Superstudija čine Ira Payer, Iva Hrvatin i  Bojan Krištofić te mlađa suradnica 



FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ
 
FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ
 
FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ