Predstavljanje knjige „Tajne o bojama. Priručnik za pripravu boja iz 15. stoljeća“

 

     Hrvatski restauratorski zavod i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti imaju čast pozvati Vas na predstavljanje knjige „Tajne o bojama. Priručnik za pripravu boja iz 15. stoljeća“. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 24. studenoga 2016. godine u 17 sati, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi, 2. kat).
 

     „Tajne o bojama“ (Segreti per colori) zbirka je receptura za pripravu boja, koja je ovim izdanjem Hrvatskog restauratorskog zavoda prvi put prevedena na hrvatski jezik. Tekst, poznat i kao „Bolonjski rukopis“, vrijedan je izvor znanja o tehnologiji proizvodnje boja kasnoga srednjeg vijeka. S gotovo četiri stotine receptura za pripravu pigmenata, bojila, pozlata i ostalih materijala za izradu umjetnina, ukrasnih i uporabnih predmeta, ovaj je priručnik vrelo podataka zanimljivo znanstvenicima različitih struka, a osobito je dragocjen konzervatorima-restauratorima i ostalim stručnjacima s područja zaštite kulturne baštine.

     Prevoditelji, konzervator-restaurator Jurica Matijević i inženjerka kemijske tehnologije dr. sc. Jelica Zelić, dopunili su prijevod suvremenim spoznajama o materijalima i kemijskim procesima utkanima u stare recepture, koje su iscrpno elaborirali u bilješkama uz prijevod te ih ispisali u zasebnom dijelu knjige. Upravo je zato ovo izdanje jedinstveno i na međunarodnom planu jer je izvorni znanstveni doprinos, izravno primjenjiv na području zaštite i očuvanja kulturne baštine.
     Knjigu će predstaviti autori Jurica Matijević i dr. sc. Jelica Zelić, recenzentica dr. sc. Srebrenka Bogović Zeskoski te urednica dr. sc. Ksenija Škarić.
     U ime Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  uvodno će govoriti akademik Kažimir Hraste, a u ime izdavača, Hrvatskog restauratorskog zavoda, vršiteljica dužnosti ravnatelja dr. sc. Tajana Pleše.
 
     Knjiga „Tajne o bojama. Priručnik za pripravu boja iz 15. stoljeća“ objavljena je sredstvima Hrvatskog restauratorskog zavoda i zaklade The International Trust for Croatian Monuments.