Predstavljanje kataloga Zidno slikarstvo Grada Dubrovnika u izdanju Hrvatskog restauratorskog zavoda (16.11.2016.)

 

     Predstavljanje knjige Zidno slikarstvo Grada Dubrovnika u izdanju Hrvatskog restauratorskog zavoda održat će se u četvrtak, 17. studenoga u 19 sati u Festivalskoj palači u Dubrovniku. Knjigu je uredila Veronika Šulić, konzervator-restaurator u dubrovačkom Odjelu za zidno slikarstvo i mozaik Zavoda, fotografije su djelo Katarine Gavrilice, a grafičko oblikovanje potpisuje Branimir Kolarek.
     Uz urednicu, publikaciju će predstaviti dr. sc. Tajana Pleše, v. d. ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda te povjesničar umjetnost Ivan Viđen, a večer će moderirati dr. sc. Jelena Obradović Mojaš.

     Katalog Zidno slikarstvo Grada Dubrovnika po prvi put na jednome mjestu donosi pregled fresko slikarstva na području Dubrovnika, koje datira od srednjega vijeka do kraja 19. stoljeća. U jednostavnom i lako preglednom formatu kataloških jedinica dani su podaci i opisane su freske sa 44 dubrovačka lokaliteta (kuće, palače, ljetnikovci, crkve i samostani). Rezultati istraživanja pokazali su stilsku, kronološku i kvalitativnu raznovrsnost zidnog slikarstva, kao i činjenicu da je ono prisutno na relativno velikom broju građevina u Dubrovniku.
     Osim informiranja stručne i šire javnosti, katalogom se nastoji senzibilizirati vlasnike za zaštitu tih vrlo ugroženih umjetničkih djela. Knjiga je nastala kao plod višegodišnjega rada Hrvatskoga restauratorskog zavoda na istraživanju i obnovi spomenika dubrovačkoga područja te programa katalogiziranja zidnih slika koje Zavod od 2011. godine provodi uz potporu Grada Dubrovnika.