Europska godina kulturne baštine (31.8.2016.)

 

     Europska komisija predložila je Europskom parlamentu i Vijeću EU 2018. godinu kao Europsku godinu kulturne baštine.

     Europski gradovi i pejzaži fizička su obilježja sjećanja iz prošlosti. Dvorci, mostovi i arheološke znamenitosti samo su neki od najznačajnijih primjera. Tradicija, jezik i umjetnost koji se prenose generacijama oblikuju životnu svakodnevnicu. Upravo zato što je kulturna baština u središtu europskog identiteta i s obzirom na teške prijetnje i razaranja u konfliktnim zonama, Europska komisija smatra da je pravo vrijeme za proslavu kulturne baštine u 2018. godini.

     Europska godina kulturne baštine istaknut će sve ono što Europska unija može učiniti za očuvanje, digitalizaciju, infrastrukturu, istraživanje i razvoj vještina. Kulturna baština podržana je kroz  sedmogodišnji program Kreativna Europa namijenjen sufinanciranju kulturnog i audiovizualnog sektora. Aktivnosti i događanja bit će organizirani širom Europe, kao i informacije, obrazovanje i kampanje podizanja svijesti građana.

     Kulturna baština može odigrati ključnu ulogu u međunarodnim odnosima Europske unije s ostatkom svijeta, a posebno po pitanju uništavanja kulturne baštine u ratnim zonama i protiv krijumčarenja umjetnina.

> VIŠE INFORMACIJA:

http://ec.europa.eu/culture/news/2016/0830-commission-proposal-cultural-heritage-2018_en.htm

> ZANIMLJIVOSTI:

European Heritage Label
EU Heritage Prize
European Heritage Days