Grad Esch-sur-Alzette, Luksemburg ušao u drugi krug natjecanja za naslov Europske prijestolnice kulture 2022. godine (16.6.2016.)

 

     Grad Esch-sur-Alzette ušao je u drugi krug natjecanja za naslov Europske prijestolnice kulture 2022. kojeg je preporučilo Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka na sastanku 14. lipnja 2016. godine u Luksemburgu.

     Izbor u uži krug za naslov Europske prijestolnice kulture - može dovesti do značajnih kulturnih, gospodarskih i socijalnih davanja  pod uvjetom da je njihova ponuda dio dugoročne strategije razvoja kulture grada.

     Nakon što luksemburška Vlada prihvati preporuku Povjerenstva nezavisnih stručnjaka, grad Esch-sur-Alzette će do sljedeće godine uvažiti preporuke Povjerenstva i završiti prijavu. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka ponovo će se sastati 2017. godine u Luksemburgu kako bi odredili (ili ne) grad koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture 2022. godine.

     Luksemburg će 2022. po treći put imati Europsku prijestolnicu kulture, nakon što je grad Luksemburg  ponio tu titulu čak dva puta, 1995. i 2007. godine. Uz Luksemburg, iste će godine i Litva biti domaćin Europske prijestolnice kulture. Predizbor gradova u Litvi održat će se 20. i 21. lipnja 2016. u Vilniusu. 

     U ovoj godini, titulu Europske prijestolnice kulture nose gradovi Wroclow (Poljska) i Donostia-San Sebastian (Španjolska), u 2017. titulu će nositi Aarhus (Danska) i Paphos (Cipar), Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta) u 2018. godini, a Matera (Italija ) i Plovdiv (Bugarska) u 2019. Irska i Hrvatska bit će domaćin Europske prijestolnice kulture u 2020. godini, a u 2021. slijede Rumunjska, Grčka i država kandidatkinja ili potencijalna kandidatkinja za članstvo u EU.