Program Eko(logični) origami i Likovno - grafička radionica Životinje moga kraja u Novigradu (16. veljače 2016.)

   U Talijansku osnovnu školu u Novigradu Ruksak (pun) kulture doveo je program koji izvodi Udruga Domino pod nazivom Eko(logični) origami. Program je prvotno bio izveden na Festivalu Perforacije, a onda pozvan na Ruksak, a sastoji se od interaktivnog predavanja o ugroženim životinjama u Hrvatskoj i učenja osnova drevne vještine izrade origamija.

     Učenici od su prvo izradili osnovne origami-likove a kasnije i, za radionicu posebno izrađene, nove origami-oblike: šišmiša, zeca i kornjaču. Radionici je prisustvovao 26 učenik od 5. do 8. razreda i učiteljice Tea Grbin (informatika), Nikolina Velić (povijest), Marizia Lobinjan (engleski), i učitelj Romeo Tomac (biologija i kemija),  asistent u nastavi Marko Milošević i ravnatelj Maurizio Zennaro.
     Radionicu su vodili Vera Pfaff i Relja Dušek iz Udruge Domino. 

     U Talijanski dječji vrtić Suncokret – Girasole koji se nalazi u istoj zgradi s Talijanskom školom ali i hrvatskim Dječjim vrtićem Tićići i hrvatskom OŠ Rivarela, u Ruksaku je stigla likovno- grafička radionica Životinje moga kraja, kao dio programa umjetničkih akademija na kojima sudjeluju studenti pod vodstvom mentora. Voditeljica radionice bila je Letricija Linardić, profesorica  na Odsjeku za likovne umjetnosti, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na Katedri za grafiku. Na programu su sudjelovale asistentica Nina Licul i studentice Lucija Berdin, Manuela Drk i Josipa Maček.
     Cilj je radionice upoznavanje djece sa životinjama njihova kraja i edukacija odgojitelja  u području grafike za daljnju implementaciju u vrtiću. Uz pomoć ranije pripremljenih matrica od polistirena, ručno izrađenih pečata s različitim teksturama i dijelovima životinja, otiskivanjem i udubljivanjem štapićem, izrađuju se matrice. Djeca uz pomoć studenata umaču pečate u grafičku boju, tiskaju na papir, ucrtavaju u polistiren štapićem linije.

     Djeca su likovnim motivima životinja njihova kraja bila potaknuta na razmišljanje o raznolikosti vrsta koje tu obitavaju, upoznala su  se  s različitim oblicima (ravno, oblo, veliko, malo), teksturama (krzno, bodlje, perje)  karakterom životinja (brz, spor) i vrstom kretanja (leti, trči, skače).
     Radionici je prisustvovalo 25 djece od 4 do 6 godina i odgojiteljice Denize Zlobec, Irena Bartolić, asistentica Ingrid Stokovac  i stažistica Chiara Ravalico.