Crno – bijeli svijet u OŠ Matije Gupca u Cerniku (8. prosinca 2015.)

     Ruksak (pun) kulture gostovao s programom Crno – bijeli svijet Kinematografa Osijek u OŠ Matije Gupca u Cerniku.

     U prvom dijelu programa održano je teorijsko predavanje o filmu, vrstama filma, zanimanjima filmskih profesionalaca da bi se djeci pobliže predstavila radionica snimanja filma koja je uslijedila. Nakon teorijskog dijela programa djeca su se podijelila u različite grupe filmskih zanimanja (glumci, statisti, kostimografi, asistenti režije, asistenti montaže i snimanja) te sudjelovala u nastanku crno-bijelog kratkog filma pod nazivom Muke jednog Luke. Nakon što je film snimljen započela je montaža filma.
     Djeca su kroz rad na vlastitom filmu stekla osnovna znanja o nastajanju filmskog djela (ideja, priča, scenarij, snimanje, prikazivanje), zadan im je scenarij o novom dječaku koji je došao u školu, a koji se bavi temom tolerancije i prihvaćanja različitosti.
     Cilj radionice je razvijati dječje stvaralaštvo uz uporabu kamere i video medija, razvijati svijest o korištenju medija na kritičan način te kod djece razvijati vještine i aktivnu primjenu medija u svakodnevnom životu. Osim toga cilj je upoznati djecu s filmskim medijem.  

     Dok je 30 učenika 5. razreda snimalo film, 163 učenika Osnovne škole Matije Gupca pogledala su film pod nazivom „Tajne Kelsa“. Nakon projekcije animiranog filma Tajne Kelsa prikazan je kratki uradak Muke jednog Luke nakon čega je uslijedio veliki pljesak.     
     U programima su sudjelovale ravnateljica škole Reza Benković i knjižničarka Slavica Olić.