Luj XIV. i glazba u Molvama i Novom Virju (25. studenoga 2015.)

   U Molvama, u Koprivničko-križevačkoj županiji, Ruksak (pun) kulture gostovao je u Dječjem vrtiću Pčelica s kreativnom radionicom Muzeja za umjetnost i obrt, a u Novo Virje, u istoj županiji Ruksak je u Dječji vrtić Bregunica doveo program Priča o sloniću Babaru Udruge Mala opera.

     U Dječjem vrtiću Novo Virje održana je glazbena priča Francisa Poulenca Priča o sloniću Babaru u izvedbi Udruge Mala opera. Ova specifična vrsta glazbenog izraza nastala je prema slikovnici francuskog autora Jeana de Brunhoffa. Istoimena glazbena priča Francisa Poulenca pisana je za klavir i pripovjedača, a izveli su je Danijela Petrić i Zdenko Niessner.

     Nakon izvedbe održana je likovna radionica koju je vodila Maunela Vladić Maštruko. Svako dijete ilustriralo je jednu stranicu tj. glazbenu i tekstualnu vinjetu koju je pretvorilo u ilustraciju s pratećim tekstom. Tako je nastala zajednički izrađena slikovnica koja ostaje vrtiću.
     U programu je sudjelovalo 24 djece i odgajateljice Lidija Lukanec, Irena Gaščić te ravnateljica i odgajateljica Željka Hrženjak.

     U isto je vrijeme u Dječjem vrtiću Pčelica u Molvama održana kreativna radionica Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom Pozornica jednog kraljevstva. Radionica je vezanu uz aktualnu izložbu Arhitektura i performans: grafike iz kabineta Luja XIV. u fundusu MUO (Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu). Atraktivan sadržaj izložbe prati raskošni barokni duh Francuske, a izložene francuske grafike prikazuju raskošne dvorce i palače s njihovim tlocrtima i unutrašnjom dekoracijom te parkove i čarobne svečanosti Luja XIV.
     Nakon predavanja uz prezentaciju, djeca su izrađivala lutkice na štapićima, odnosno prinčeve i princeze s francuskog dvora. U radionici je sudjelovalo 22 djece te odgajateljice Ana Popec i Jasmina Kolarić Šešet.