Črobnjak na Lastovu (23. rujna 2015.)

     U Osnovnu školu Braća Glumac na Lastovu, koju ukupno pohađa 45 učenika, Ruksak (pun) kulture doveo je predstavu Čarobnjak prema tekstu Igora Rajkija, nastalu u produkciji Tigar teatra, u suradnji s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi – MCUK (Travno). 
 
     Tekst Igora Rajkija Čarobnjak žanrovski je podnaslovljen kao igra za djecu, a to je priča o dječaku Natku, strastvenom kompozitoru na namještaju i kućanskim aparatima. Tijekom jedne uobičajene nedjelje Natkovo muziciranje nailazi na otpor odraslih koji nisu u stanju razumjeti kako svi zvukovi koji nas okružuju imaju mogućnost postati skladna melodija. Čarobnjak je predstava koja nas upućuje na to da svijet slušamo otvorenih ušiju. Predstavu su pogledali svi učenici i gotovi svi djelatnici škole nakon koje su održane radionice za niže i više razrede.
     Radionicu za niže razrede vodila je akademska slikarica Manuela Vladić Maštruko, pod nazivom Slikovnica Marino, a priča je to o životu broda Marino koji je izgrađen po uzoru na stari ribarski brod – gajetu i poput živog bića pripovijeda nam svoju priču od postanka do zrelosti. Doživljene oluje, ali i spokojni vedri i lijepi dani, smjenjuju se na moru i tvore zanimljivu priču o životu. Slikovnica je obogaćena poučnim pomorskim pojmovnikom. Nakon prezentacije slikovnice, djeca su od drveta izrađivala brodiće te ih bojala akrilnim bojama.
     Radionicu za više razrede održali su nakon predstave glumci Tigar teatra u kojoj su učenici prolazili procese stvaranja dramskog teksta i dramske predstave.   
     
     U programu na Lastovu sudjelovali su učitelji Majda Ivelja, Danijela Rizvanović, Zdenka Simić, Stefica Medini, Sanja Ivanković, Đorđe Milousnić, Snježana Lešić, Vedrana Ortika Medini i ravnateljica škole Majana Engelbreht.