Predstava, makete i humanitarna akcija na Cresu (20. ožujka 2015.)

   Umjetničko – edukativni program Ruksak (pun) kulture održao je likovnu i kazališnu radionicu za učenike OŠ Frane Petrića i djecu u Dječjem vrtiću Girice u Cresu na otoku Cresu. Program smo započeli likovnom, odnosno arhitektonskom radionicom Udruge za promicanje vizualne kulture OPA.
     Radionicu Mala škola arhitekture: Prostor/(i)ja, vodile su Ida Loher i Aneta Mudronja Pletenac za učenike četvrtih razreda. Kroz radionicu učenicima su prenijele ideje grada i formalnih razlika urbanističkih zona i koncepata te načine korištenja javnog prostora. Uz pomoć učiteljica, Irene Ferarić i Ive Erkapić, učenici su sastavili papirnate kuće kojima su izradili makete izmišljenih gradova te su o njima razgovarali s voditeljicama radionice.

     Dok su se učenici bavili urbanističkim problemima, u DV Girice umjetnička organizacija Pierre Vally Teatar izvela je lutkarsku predstavu pod nazivom Rodino pismo žapcu. Za svu djecu u vrtiću i djelatnike, predstavu su izveli Lucija Barišić, Davor Kovač i Jadran Grubišić. Nakon predstave održana je radionica pod nazivom Moja najdraža igračka kojoj je prisustvovalo 15 predškolaca i odgajateljice Davorka Radola i Mirjana Koljevina.

     Dječji vrtić Girice je na dan našeg posjeta obilježavao Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom, koji se inače obilježava 21. ožujka, zbog čega su sva djeca taj dan imala šarene čarapice. Pierre Vally Teatar i Ruksak (pun) kulture zajedno su s malim giricama i ostalim djelatnicima vrtića, izuli cipelice i napravili zajedničku fotografiju pružajući na taj način podršku osobama s Downovim sindromom i njihovoj integraciji u naše društvo. 

 OŠ Frane Petrića
























Dječji vrtić Girice