Arhiva 2012. - 2013.

5. sjednica Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse, 21. - 25. listopada 2013.                       
 
     Kulturno vijeće za inovativne umjetničke i kulturne prakse na svojoj je 5. sjednici, prema kriterijima za vrednovanje programa inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi, utvrđenim prioritetima i posebnim kriterijima za vrednovanje trogodišnjih programa/projekata razmotrilo i vrednovalo programe inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi prijavljene na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2014. godinu. Definiran je prijedlog programa/projekata koji će se dostaviti ministrici kulture. Vijeće je istaknulo strateško usmjerenje prijedloga za financiranje programa/projekata u 2014. godini koje podrazumijeva održivost i kontinuitet realizacije kvalitetnih programa/projekata, a u skladu s kriterijima i prioritetima Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse.
Kulturno vijeće za inovativne umjetničke i kulturne prakse istaknulo je potrebu za konkretizacijom prijedloga za razgovore s drugim vijećima (direktno i u okviru Nacionalnog vijeća za kulturu) u svrhu definiranja postupanja kod programa za koje jedno vijeće smatra da pripadaju u djelokrug drugog vijeća i drugih tema.


4. sjednica Kulturnog vijeća za nove medijske kulture, 8. travnja 2013.                       
 
     Kulturno vijeće za nove medijske kulture je, slijedom zaključaka 3. sjednice, definiralo djelokrug rada vijeća, kriterije za vrednovanje programa/projekata, programske prioritete, posebne kriterije za vrednovanje trogodišnjih programa/projekata i obavezne elemente strateškog plana koji će biti objavljeni na web stranicama Ministarstva kulture do objave Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2014. godinu. Vijeće je razmotrilo žalbe i zamolbe za ponovnim razmatranjem programa novih medijskih kultura za 2013. godinu koje su pristigle po objavi rezultata Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2013. godinu za jednogodišnje programe.


3. sjednica Kulturnog vijeća za nove medijske kulture, 11. siječnja 2013.           
 
     Kulturno vijeće za nove medijske kulture na svojoj je 3. sjednici usuglasilo i usvojilo nacrt kriterija koji će po donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kulturnim vijećima završno revidirati i pripremiti za objavu uz objavu Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2014. godinu. Vijeće je nacrtom definiralo djelokrug rada vijeća, kriterije za vrednovanje programa, programske prioritete i posebne kriterije za vrednovanje trogodišnjih programa. Kulturno vijeće za nove medijske kulture definiralo je i obavezne elemente strateškog plana koji će se koristiti pri izradi i evaluaciji strateških planova koji se prilažu uz prijedloge trogodišnjih programa/projekata.


2. sjednica Kulturnog vijeća za nove medijske kulture, 23. - 31. listopada 2012.                       
 
     Kulturno vijeće za nove medijske kulture na svojoj je 2. sjednici prema postojećim kriterijima za vrednovanje programa, smjernicama za razmatranje jednogodišnjih i trogodišnjih programa te utvrđenim prioritetima natječaja razmotrilo i vrednovalo programe novih medijskih kultura. Definiran je prijedlog programa novih medijskih kultura osnovom Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2013. godinu koji će biti dostavljen ministrici kulture. Kulturno vijeće za nove medijske kulture istaknulo je strateško usmjerenje navedenog prijedloga koje podrazumijeva održivost i kontinuitet realizacije kvalitetnih redovnih programa uz otvorenost prema novim inicijativama.

     Kulturno vijeće za nove medijske kulture inicirat će razgovore s drugim vijećima (direktno i u okviru Nacionalnog vijeća za kulturu) po temama: produkcija umjetničkih radova;  redefiniranje djelokruga Vijeća sukladno novom Zakonu o kulturnim vijećima koji je u postupku donošenja; definiranje postupanja kod programa za koje jedno vijeće smatra da pripadaju u djelokrug drugog vijeća; pojašnjavanje kriterija upotrebe tehnologije u produkciji, izvedbi ili postavu nekog umjetničkog projekta, što je specifično za djelokrug Kulturnog vijeća za nove medijske kulture.


Konstituirajuća sjednica Kulturnog vijeća za nove medijske kulture, 1. listopad 2012.                   
 
    U Ministarstvu kulture održana je konstituirajuća sjednica Kulturnog vijeća za nove medijske kulture, savjetodavnog tijela Ministarstva kulture, koje je imenovala ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić rješenjem od  22. kolovoza 2012. godine. Vijeće je imenovano na 4 godine, a radit će u sastavu: Emina Višnić, Sunčica Ostoić, Marina Škrabalo, Ivica Mitrović i Marin Lukanović. Za predsjednika Vijeća jednoglasno je izabran Marin Lukanović. Na sjednici se raspravljalo o Poslovniku o radu i Kriterijima za vrednovanje programa novih medijskih kultura te evaluaciji strateških planova koji su bili propisani kao obavezni prilog uz prijavu trogodišnjih programa za financiranje. Vijeće je zaključilo je da će programe novih medijskih kultura prijavljene na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2013. godinu vrednovati temeljem postojećih Kriterija za vrednovanje programa, dok će nove kriterije donijeti temeljem evaluacije programa i strateških planova u 2013. godini te s obzirom na viziju strateškog razvoja djelatnosti na jednoj od sljedećih sjednica kako bi se oni mogli primijenjivati od idućeg Poziva za financiranje za 2014. godinu. Članovi Kulturnog vijeća za nove medijske kulture smatraju da cilj ovogodišnje evaluacije strateških planova mora biti poboljšanje samog procesa strateškog planiranja te definiranje metodologije i elemenata strateškog planiranja koji su prilagođeni opsegu poslova i području djelovanja udruga i umjetničkih organizacija. Predlaže se organiziranje radionica o strateškom planiranju u kulturi, te sustavno pružanje podrške udrugama i organizacijama izvaninstitucionalnog sektora, kao i edukacije predlagatelja programa u svrhu poboljšanja kvalitete budućih strateških planova.