Izgradnja mostova suradnje i razmjena iskustva

“U svakoj od zemalja formirane su skupine stručnjaka koji su realizirali projekte na lokalnoj razini. U Hrvatskoj je završen projekt obnove Maškovića Hana, a u realizaciji je obnova Palače Moise na Cresu. Ipak, za zemlje u regiji bitna su dva projekta: suradnja na nominaciji kulturne materijalne baštine stećaka za UNESCO-ovu listu te oblikovanje projekta Dinarski krš iz područja prirodne baštine“ – rekla je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić na zajedničkoj konferenciji za medije, održanoj 25. kolovoza u Hotelu Excelsior u Dubrovniku, povodom susreta ministara i predstavnika ministarstava kulture zemalja u regiji.

Susret je održan na poziv ministrice kulture RH, a glavni cilj susreta bio je razgovor o regionalnoj suradnji na području kulture i umjetnosti. Na zajedničkoj konferenciji za medije sudjelovali su i ministrica kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Fruxi te Sredoje Nović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine.


                                                                                                                            FOTO: HINA

Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina predale su ove godine na Ohridu zajedničku nominaciju stećaka za upis na UNESCO-ovu Listu svjetske zaštićene baštine o čemu je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović rekao da su „stećci autohtoni samo ove četiri zemlje i nijednoj drugoj. Stručnjaci su pet godina radili na prijavnim dokumentima i to je s uspjehom učinjeno nedavno u Ohridu. Nadamo se da će građani sve četiri zemlje uskoro biti ponosni kad se stećci uvrste na listu“, dodavši kako vjeruje i u uspjeh projekta Dinarski krš za koji je u tijeku izrada nominacijskog dosjea. Istaknuo je i važnost nastavka Ljubljanskog procesa koji je pomogao očuvanju kulturne baštine u regiji rekavši kako bi „bez tih sredstava ova regija bila znatno siromašnija“. 

Nastavak i unapređenje buduće kulturne suradnje u regiji, osobito na području očuvanja kulturne baštine te obrazovanja stručnjaka i novih načina upravljanja baštinom cilj je i regionalne konferencije ministara kulture koja će se u listopadu održati u Dubrovniku. Regionalna konferencija Ljubljanski proces II – Rehabilitacija zajedničke baštine Ministarstva kulture RH i Savjeta za regionalnu suradnju Vijeća Europe okupit će ministra kulture trinaest zemalja regije te resorne ministre Italije i Njemačke.

„Kultura je veliki prostor bez granica gdje možemo govoriti zajedničkim jezikom kulture, umjetnosti i povijesti. Bitno je izgraditi mostove suradnje i razmijeniti iskustvo. Dogovorili smo se razmijeniti stručnjake u pogledu restauracije, ali želimo i razmjenu kulturnih djelatnika“ – rekla je ministrica kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Fruxi, rekavši i kako zemlje regije ne dijele samo more, nebo i planine, već kulturnu baštinu, što nije pitanje nacionalnih država već ljudskog iskustva.“

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je kako "i susret na razini predsjednika vlada Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine u Cavtatu, i ovdje potvrđuju da vlade iz regije međusobno surađuju".

Na kraju konferencije za medije ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je naglasila kako je ovaj sastanak bio uvod u regionalnu konferenciju te kako je „kulturna diplomacija najefikasnija, a to je dobro poznato u Dubrovniku kroz povijest“.

Nakon zajedničke konferencije za medije, ministri su na poziv gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića obišli nedavno obnovljen kompleks Lazareta, kojim je Dubrovnik dobio gotovo 5 tisuća kvadratnih metara prostora namijenjenog prvenstveno kulturnim potrebama grada. Obnova Lazareta počela je krajem 2012. godine. Prizemlje obnovljenog kompleksa Lazareta koristit će se kao muzejsko-galerijski, izložbeni, glazbeno-scenski prostor dok su prostori na katu predviđeni za uslužne i trgovačke djelatnosti, specijalizirane za prodaju proizvoda tradicionalnih obrta.

Gosti iz regije prisustvovali su svečanom zatvaranju 65. Dubrovačkih ljetnih igara koje su zatvorene koncertom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića ispred crkve sv. Vlaha. Program koncerta, u kojem su nastupili bariton Željko Lučić i sopranistica Lana Kos, bio je posvećen Giuseppeu Verdiju. Dubrovačke ljetne igre završile su dodjelom nagrada Orlando glumici Nevi Rošić i Hrvatskom baroknom ansamblu i svečanim ceremonijalom ispred crkve Svetoga Vlaha.

Tijekom boravka u Dubrovniku ministrica kulture Andrea Zlatar Violić održala je i bilateralni susret s ministricom kulture Albanije Mirelom Kumbaro Furxhi.


FOTO: HINA


FOTO: HINA


FOTO: HINA