Ruksak (pun) kulture na otoku Visu (23. rujna 2014.)

   U sklopu dvodnevnog održavanja programa u Dalmaciji Ruksak (pun) kulture je iz Brodarice doplovio u Komižu na otoku Visu, gdje je u Osnovnoj školi Komiža održana cjelodnevna radionica jednominutnog filma udruge Televizija Student za učenike sedmih i osmih razreda. Radionica je započela već u osam sati ujutro, a vodili su je Kristina Baticeli i Ivan Granić, kao i u Brodarici prethodnog dana.

     Nakon uvodnog predavanja o snimanju filmova, kadrovima, planovima, kutovima itd., Kristina i Ivan učenicima su pokazali kako snimiti kratak film, montirati ga, dodati glazbu i posebne efekte. Sve snimke izvedene su mobilnim telefonom marke iPhone 5s. Apple tehnologija i softver korišteni su u čitavom procese snimanja i izrade filma. Učenici su tijekom radionice snimali dva filma. Oba uratka nakon premijernog prikazivanja nagrađena su gromoglasnim pljeskom okupljenih učenika, nastavnika i ravnateljice.
     Osim Televizije Student, u Komižu je došlo i Gradsko kazalište lutaka Split, koje je u sklopu svojeg programa Kazalište na otoku priredilo lutkarsku predstavu i radionicu za najmlađe. U dječjem vrtiću Komiža glumci Ivan Medić i Petar Konkoj održali su radionicu u trajanju od sat vremena za 20 djece starije vrtićke dobi. Djeca su na radionici izrađivala malo lutkarsko kazalište u kartonskim kutijama na temu poznate dječje bajke braće Grimm, Crvenkapica.

     Nakon radionice, djeca iz dječjeg vrtića Komiža uputila su se u pratnji glumaca i odgajatelja u Osnovnu školu Komiža gdje je Gradsko kazalište lutaka Split izvelo predstavu Košulja sretnog čovjeka. Predstavi u trajanju od 40 minuta prisustvovalo je 85 djece vrtićke dobi i učenika do 4. razreda. Nakon predstave Gradsko kazalište lutaka održalo je još jednu radionicu za učenike 3. i 4. razreda. Radionici je prisustvovalo 18 učenika, a vodili su je Ivan i Petar, koju su radionicu izrađivanja lutkarskog kazališta u kartonskoj kutiji prilagodili starijoj djeci.
    Djeca su uprizorila različite bajke i priče, od Zlatokose pa sve do znanstvenofantastičnog romana Julesa Vernea 20 000 milja pod morem, dok je jedna grupa uprizorila i vlastitu priču. Radionici su prisustvovale i učiteljice Gaja Vitaljić i Slavica Perić.