Ruksak (pun) kulture u Istri – Vrh, Roč i Oprtalj

      Nacionalni umjetničko-edukativni program Ruksak (pun) kulture, zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nastavio je svoje putovanje 28. travnja u Istri gdje je obišao područne osnovne škole Vrh, Roč i Oprtalj. Likovno-ilustratorske radionice organizirane su i izvedene u suradnji s Festivalom dječje knjige Monte Librić koji se za to vrijeme odvijao u Puli.



       U sklopu ovogodišnjeg Festivala dječje knjige, 7. Monte Librića, odvijao se i poseban edukativan program Pula Illustrator Campus. Monte Librić je ove godine programski i tematski bio usmjeren na ilustraciju koja, kao suvremeni i samostalni umjetnički izričaj, ima važno mjesto u stvaranju knjiga za djecu i doprinosi njihovoj popularizaciji. Pula Illustrator Campus zamišljen je kao svojevrsna platforma za razmjenu iskustava i znanja profesionalnih, afirmiranih ilustratora predavača iz Hrvatske i svijeta koji prate dječju književnu produkciju te mladih talentiranih studenata likovnih Akademija s posebnim afinitetom prema ilustraciji. Predavači ovogodišnjeg Illustrator Campusa bili su hrvatski i inozemni ilustratori, a dvojica od njih – Kestutis Kasparavičius (Litva) i Manuel Šumberac (Hrvatska) – vodili su i radionice u sklopu programa Ruksak (pun) kulture.

       Svoju je istarsku turneju, Ruksak (pun) kulture započeo u područnoj školi Vrh Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“ Buzet. U toj je područnoj školi održana likovno-ilustratorska radionica pod vodstvom hrvatskog ilustratora i animatora Manuela Šumberca na kojoj je sudjelovalo četrnaest učenika viših razreda. Učenici su na radionici učili osnove ilustriranja dječjih knjiga i slikovnica. Svoje novo stečene ilustratorske vještine primijenili su na ilustriranje priče o Crvenkapici.

      Sljedeća likovno-ilustratorska radionica pod vodstvom ilustratora Vibora Juhasa održana je u Područnoj školi Roč i na njoj je također sudjelovalo četrnaest učenika viših razreda. Ilustrator Vibor Juhas pokušao je prenijeti i pokazati učenicima posebne crtačke tehnike važne za ilustraciju. Ročku i vrhovsku školu za program Ruksak (pun) kulture prijavila je učiteljica Iva Đorđević koja se pobrinula za organizaciju i koordinaciju radionica.

      Likovno-ilustratorsku radionicu u Osnovnoj školi Oprtalj, vodio je Kestutis Kasparavičius, autor slikovnica i ilustrator iz Litve. Na radionici je sudjelovalo dvadesetak učenika nižih razreda a za pripremu učenika i koordinaciju na radionici pobrinula se učiteljica Živa Kutnjak, prof. likovne kulture.