Poduzetnicima u području kulturnih i kreativnih industrija 300 milijuna kuna kredita

Slika /slike/financije digitron.jpg
Poduzetnici u području kulturnih i kreativnih industrija od ponedjeljka, 27. srpnja 2020. godine mogu podnijeti zahtjev poslovnim bankama za odobrenje kredita uz korištenje državnih jamstava osiguranih Programom jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija

Ministarstvo kulture i medija Program je pokrenulo u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Ministarstvom financija, a u okviru drugog paketa mjera čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja te osiguravanje dodatne likvidnosti poduzetnika u području kulturnih i kreativnih industrija na koje je zabrana okupljanja i otkazivanja događanja, zatvaranja kazališta, kina i koncertnih dvorana ostavila negativne posljedice. Program je temeljen na Privremenom okviru Europske komisije  - za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19 te ga je 17. lipnja 2020. godine odobrila Europska komisija, a 2. srpnja 2020. godine usvojila Vlada RH.
 
Programom je predviđeno 300 milijuna kuna kredita uz jamstvo u iznosu 100 % glavnice kredita, odnosno najviše 800.000 EUR po korisniku. Najkraće trajanje jamstva je 1 godina, dok najduže trajanje iznosi 5 godina unutar kojih je moguće odobriti do 1 godinu počeka. Rok korištenja kredita iznosi 6 mjeseci. Kamatnu stopu definira poslovna banka, ali ista ne smije prelaziti 2 %.  Programom su obuhvaćeni isključivo krediti namijenjeni obrtnim sredstvima.

Prihvatljivi korisnici su subjekti malog gospodarstva registrirani prema NKD-u za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti, baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti. Prihvatljivi korisnici su oni koji mogu dokazati da je koronavirus imao negativan utjecaj na poslovanje unutar propisanih djelatnosti te oni koji nisu bili u teškoćama na dan 31.12.2019. godine.
 
Poduzetnici kreditna zaduženja za financiranje obrtnih sredstava ugovaraju isključivo u poslovnim bankama. Ministarstvo kulture i medija i HAMAG-BICRO su do trenutka objave suradnju u provedbi Programa realizirali s Hrvatskom poštanskom bankom, Privrednom bankom Zagreb i Raiffeisenbank Austria. S obzirom da je Agencija u fazi potpisivanja Sporazuma i s drugim financijskim institucijama, lista banaka uključenih u provedbu Programa ažurirat će se na stranicama HAMAG-BICRO-a.
 
Detaljnije informacije o dokumentaciji, proceduri i uvjetima dostupne su na stranicama HAMAG-BICRO-a
 

Pisane vijesti | Javne financije | Društvo i zajednica