Ministrica Obuljen Koržinek: Zakonom se kvalitetno rješava pitanje dostupnosti arhivskoga gradiva

07.02.2018.

09:39

Autor: HRT

default error photo
U emisiji "A sada Vlada" gostovala je ministrica kulture Nina Obuljen.
U emisiji "A sada Vlada" gostovala je ministrica kulture Nina Obuljen.

Ministrica ne smatra da je bilo dosta polemika oko cijelovitih zakona o arhivima. "Mi smo ga u redovitoj proceduri, kroz široku javnu raspravu pripremali mjesecima. Pred nama je sad Zakon o arhivskom gradivu i arhivima koji cjelovito mijenja okvir za djelovanje arhivske službe u cijelosti. To je važan zakon za nas, za stvaratelje arhivskog gradiva, a naposlijetku i za građane koji će trebati ahrivsko gradivo. Najvažniji su oni iskoraci koji se tiču novog definiranja stvaranja, prikupljanja i čuvanja arhivskog gradiva u digitalnom obliku. Sadašnji zakonodavni okvir bavio se isključivo onim što se čuva u materijalnom obliku na papiru. Mi znamo da je tehnologija otišla jako puno naprijed, sad već neki dokumenti nastaju u digitalnom obliku, distribuiraju se u digitalnom obliku. Takvim izmjenama mi ćemo znatno smanjiti ulaganja u nove prostore, ne samo u javnim arhivima, već i tvrtkama što je jako važno za gospodarstvo", rekla je.

"Jedna od važnih odredbi ovog zakona je da on puno liberalnije definira dostupnost arhivskog gradiva. Do sada je postojala odredba da je arhivska građa bila u cijelosti dostupna 30 godina nakon nastanka, a sada uvodimo odredbu da bude dotupna odmah", izjavila je.

Ministrica je rekla da je pokrenut Nacionalni program digitalizacije kulturne baštine.

"Raspisat ćemo pilot projekt potpore vizualnim umjetnicima. Vjerujemo da će takav poticaj stvaralaštvu u tom području biti koristan", naglasila je.

Rekla je da je započet rad na Zakonu o elektroničkim medijima, a da je u reviziji i nova direktiva.

"Razmatra se na koji način regulirati govor mržnje na internetu jer se pokazalo da sadašnji regulatorni okvir nije dostatan da bi se spriječile takve pojave. Treba naglasiti da su i vlasnici društvenih mreža prepoznali taj problem, oni su samoregulacijom počeli djelovati kako bi se smanjila količina neprimjerenih sadržaja. Mi se protivimo bilo kakvom obliku cenzure i ograničavanja slobode izražavanja. Treba zaštititi prostor odgovornog komuniciranja, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!