Ministrica Obuljen Koržinek o posljedicama potresa: Obnova će trajati godinama

31.03.2020.

12:04

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

default error photo
O štetama na spomenicima i institucijama kulture i njihovoj obnovi, ali i pomoći umjetničkoj sceni koja pogođena krizomizazvanom pandemijom razgovarali smo s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.
O štetama na spomenicima i institucijama kulture i njihovoj obnovi, ali i pomoći umjetničkoj sceni koja snažno pogođena krizom izazvanom pandemijom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

- Pogled na zagrebačke krovove

Ministrica Obuljen Krožinek nakon prvih procjena štete od potresa u Zagrebu ocijenila je da će obnova trajati godinama.

- Razmjeri posljedica potresa na kulturnim spomenicima i institucijama u Zagrebu još se procjenjuju, ali već je sasvim jasno da se radi o ogromnim štetama, puno većim nego se činilo na prvi pogled, komentirala je ministrica Obuiljen Koržinek.

Pregledi se obavljaju u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, a u zagrebačkoj jezgri ima oko 19 tisuća povijesnih zgrada, koje, doduše, nisu sve pojedinačno zaštićene, ali dio su strukturu zaštićene cjeline.

- Mi imamo metodologiju koju smo primjenjivali i, nažalost, u slučajevima ratnih šteta i potresa u drugim gradovima. Naravno, preduvjet da biste mogli ući u građevinu i utvrditi štetu je procjena statičara, pojašnjava Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture govorila je i o prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice - prema tom prijedlogu suspendira se Zakon o gradnji i Zakon o javnoj nabavi.
Vlada donosi zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu Neke će muzejske zbirke morati biti evakuirane, ali i za to je preduvjet minimalna statička sanacija, odnosno učvršćenje strukture da bude sigurna za pristup.

- Nakon toga treba napraviti sveobuhvatni plan obnove. S jedne strane tu su zgrade javne namjene, škole, bolnice, kulturne ustanove, a s druge privatne zgrade. Poseban je naglasak na tomu da se građani što prije mogu vratiti u svoje domove, ističe Obuljen Koržinek.

Prerano je za procjenu troškova obnove, no neki od dosadašnjih nalaza su indikativni: Neke od oštećenih zgrada su i inače bile u jako lošem stanju i trebale su obnovu, a one zgrade koje su bile bolje održavane i relativno nedavno obnavljanje, uglavnom su manje stradale, ocjenjuje Obuljen Koržinek.

Za pokrivanje troškova obnove računa se na državni i gradski proračun, te sudjelovanje samih vlasnika stanova i kuća, ali i na međunarodne fondove.

- Meni su se odmah počeli javljati i kolege iz inozemstva i međunarodne organizacije. Vjerujem da nije ove situacije s pandemijom, ti iskazi solidarnosti bili bi i još mnogobrojniji i konkretniji, smatra ministrica kulture.

'Sektor kulture prvi osjetio udar krize'

Zatvaranjem kazališta, koncertnih dvorana i drugih kulturnih institucija, umjetnici su ostali bez bilo kakvih prihoda, i na to je kulturna scena upozoravala od samih početaka krize te apelirala da im se pomogne.

- Sektor kulture prvi osjetio udar krize pa je Vlada pomoć osmislila pristupom na dva fronta: usvojen je prvi niz mjera koji se u jednom dijelu odnosi i na ljude koji djeluju u području kulture, što znači da samozaposleni umjetnici mogu kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje aplicirati za mjeru pomoći, isto tako, mali i srednji poduzetnici u kulturi se mogu prijaviti za potpore, objašnjava ministrica Obuljen Koržinek.
Obuljen Koržinek: usvojene mjere za pomoć kulturnom sektoru Samo Ministarstvo kulture donijelo je internu odluku o tomu kako će se moći trošiti proračunska sredstva koja su već isplaćena.

- Tu smo naglasak stavili na samostalne umjetnike; donijeli smo odluku o odgodi revizije statusa samostalnih umjetnika. Sutra ćemo objaviti i poziv za naknadu za one samostalne umjetnike kojima se plaćaju doprinosi iz proračuna Republike Hrvatske, međutim ono što nam ostaje kao kategorija koju nam je najteže obuhvatiti su svi oni koji honorarno rade u malim umjetničkim organizacijama, kaže Obuljen Koržinek.

Zato je ministrica kulture pozvala udruge i organizacije da dostave podatke o honorarnim suradnicima kako bi se programi pomoći za njih mogli što preciznije formulirati.

Pogledajte razgovor s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek koju je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ugostio kolega Branimir Farkaš:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!