Obuljen Koržinek u Temi dana: Ne pada interes za knjigu

12.11.2019.

19:34

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Počeo je najveći sajam knjiga u Hrvatskoj - 42. Interliber.
Počeo je najveći sajam knjiga u Hrvatskoj - 42. Interliber. Već prvi dan brojni su posjetitelji pohrlili na Zagrebački velesajam, na štandove s knjigama koje se mogu kupiti po promotivnim cijenama.

- Plenković otvorio Interliber: Demantirana zabrinutost za budućnost knjige
- Reboot Infogamer osmu godinu u Zagrebu


Naslova ni ove godine ne nedostaje - 380 izlagača iz 13 zemalja, a veliki izbor i povoljnije cijene i ove će godine zasigurno privući desetke tisuća posjetitelja.

Dobra prilika za razgovor o položaju knjige, nakladnika i izdavača u Hrvatskoj....

O Interliberu govorili se i u HTV-ovoj Temi dana u kojoj su gostovali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te urednik Sandorfa Ivan Sršen.

-
Mislim da smo zaustavili negativne trendove, imali smo veliku krizu prije dvije godine. Situacija se nekako stabilizirala. Provodimo i cijeli niz mjera kako bi trendove promijenili i ono što je najvažnije jest razvijati novu čitalačku publiku, istaknula je ministrica dodajući da u knjižnicama ne pada interes za knjigu.

- Dapače, interesantni naslovi imaju i liste čekanja. No, treba kroz reformu obrazovanja poticati čitanje, opremaju se školske knjižnice i to ne samo lektirnim već i drugim naslovima.

U Hrvatskoj nije lako biti izdavač, kaže Ivan Sršen, dodajući da su ekonomski uvjeti u državi teški.

- S druge strane imamo mali broj stanovnika i malo tržište na kojem je teško opstati te je teško rentabilno poslovati ako ste na tržištu s knjigama. Mi uspijevamo predanim radom, ljudi s kojima radim su spremni uložiti vrijeme da dobre knjige izađu. To je ono što nas održava u plusu. Posebno su važne mjere koje je ministrica spomenula. Bez mjera cijeli taj sustav ne bi opstao.

Jedan cijeli niz mjera postoji dugi niz godina, poput potpora i otkupa.

- Uveli smo i nove mjere poput stipendija i stimulacija, a poseban naglasak stavljamo na program poduzetništva u kulturnim industrijama, a što omogućava ne samo financiranje direktne proizvodnje, već sve ono što omogućuje malim tvrtkama poput Sršenove tvrtke, da budu prisutni na tržištu.

Ministrica se osvrnula i na sajam koji se paralelno održava s Interliberom, a to je sajam video-igara Infogamer Reboot.

- To je industrija koja jako brzo raste i u Hrvatskoj. Mi smo po prvi puta novim Zakonom o audiovizualnim djelatnostima video igre uključili u zakonski okvir kao kreativnu industriju. Omogućili smo potporu za edukativne igre, one koje se bave kulturnim sadržajima. Ono što je važno jest da je obrazovni sustav prepoznao potrebu i otvorili su se prvi srednjoškolski programi, dobila je i Akademija dramskih umjetnosti sredstva da bi razvila visokoškolski program. Još jedna industrija u kojoj će se naši kreativci moći realizirati i izvoziti hrvatske proizvode u inozemstvu, zaključuje Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!