Predložite programe koji potiču čitanje

26.02.2021.

10:53

Autor: Hina/Dobro jutro, Hrvatska

2021. - Godina čitanja u Hrvatskoj
2021. - Godina čitanja u Hrvatskoj
Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ministarstvo kulture i medija objavilo je javni poziv za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Hrvatskoj za 2021. godinu, kao jednu od aktivnosti u okviru Godine čitanja.

Zašto je 2021. proglašena Godinom čitanja?


Koliko čitamo, što čitamo, je li nas korona natjerala da se više uhvatimo knjige i zašto je 2021. proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj doznali smo od gošće emisije Dobro jutro, Hrvatska - pokretačice cijeloga projekta Maje Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija:

Javni poziv za predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike


Cilj poziva je, navodi Ministarstvo, povećanje broja i vidljivosti programa koji omogućuju promicanje kulture čitanja, razvoj čitateljskih kompetencija, podizanje svijesti o važnosti čitanja, povećanje dostupnosti kulturnim sadržajima vezanim uz čitanje i književnost te stvaranje procesa koji će podići razinu sudjelovanja u kulturi čitanja te učiniti čitanje dostupnijim.


Pravo podnošenja prijava imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi na području Republike Hrvatske, udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove koje obavljaju djelatnost umjetničkog obrazovanja.

Predloženi programi, napominje Ministarstvo, mogu se odnositi na sva područja kulture i umjetnosti: izvedbene i vizualne umjetnosti, književnost, kulturnu baštinu i film te programe međunarodne kulturne suradnje.


Posebna će se pozornost posvećivati interdisciplinarnim i multimedijalnim programima koji nastoje povezati čitanje s drugim područjima društvenog djelovanja, dodaje Ministarstvo kulture i medija. Sredstva će se dodjeljivati za programe kojima je cilj poticanje čitanja i razvoj čitateljske publike.


Ministarstvo ističe kako e-prijavnica treba sadržavati detaljan opis programa s pregledom svih predviđenih aktivnosti, kalendar održavanja i provedbe aktivnosti, pregled predviđenih troškova, popis sudionika i suradnika s referencijama, opis metodologije provedbe programa, opis predviđenog učinka te opis kako će program utjecati na poticanje čitanja i razvoj čitateljske publike uz mogućnost nastavka provedbe programskih aktivnosti.

Sve u roku pristigle prijave s potpunom dokumentacijom razmotrit će posebno stručno povjerenstvo za odabir programa koji potiču razvoj čitateljske publike te uputiti prijedlog ministrici, koja će donijeti odluku o izboru programa. S nositeljem programa sklopit će se ugovor kojim će se urediti prava i obveze korisnika sredstava i Ministarstva kulture i medija.


Prijave na temelju ovog poziva mogu se podnositi od 26. veljače do 26. ožujka.

2021. - Godina čitanja

2021. - Godina čitanja

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Pulska knjižnica izaziva na - čitanje


Jedan od mogućih primjera programa kakve traži Ministarstvo kulture i medija dolazi iz Pulske gradske knjižnice i čitaonice koja je mnogima je u ovo vrijeme korone mjesto opuštanja i radosti.


Mnogo se čita, a kreativne knjižničarke osmislile su zanimljiv čitateljski izazov, o kojem je od knjižničarki Ive Lanča Joldić i Andree Pavlović detalje doznala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!