Prvi forum stručnjaka Kine i središnje i istočne Europe na području očuvanja nematerijalne kulturne baštine (25.10.2016.)


Od 12. do 14. listopada 2016., godine u Krakovu, Poljska, održan je Prvi forum stručnjaka Kine i središnje i istočne Europe na području očuvanja nematerijalne kulturne baštine. U okviru Foruma pripremljena je izložba o nematerijalnim dobrima upisanima u nacionalne registre koja je bila postavljena na glavnom trgu u Krakovu.


©National Heritage Board of Poland

Na Forumu su osim Poljske koja je bila organizator, i Kinu kao suradnika, sudjelovali predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Makedonije, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Stručnjaci su u prvom dijelu Foruma predstavili rad na očuvanju nematerijalne kulturne baštine u svojim zemljama. U drugom dijelu foruma dio stručnjaka je imao izlaganja i diskusije o dobrim praksama ali i o problemima s kojima se susreću tijekom rada na očuvanju nematerijalne baštine.

Predstavnice iz Hrvatske bile su dr. sc. Mirela Hrovatin i Martina Šimunković iz Službe za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture koje su u svojim izlaganjima izložile početke i rezultate sustavnog rada na očuvanju nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj i problematiku vezanu uz ulogu nematerijalne baštine u održivom razvitku. Na Forumu su uz stručnjake sudjelovali i nositelji nematerijalne baštine iz Poljske s prezentacijama svojih umijeća (izrada drvenih dječjih igračaka, izrada košara od prirodnih materijala, tkanje na tkalačkom stanu, itd.).

Glavni zaključci konferencije potvrdili su važnost suradnje zemalja središnje i istočne Europe zajedno s Kinom zbog razmjene dobrih iskustava na očuvanju nematerijalne baštine i mogućnosti rješavanja različitih problema vezanih uz nematerijalnu baštinu navedenih zemalja. U pripremi je i zbornik radova s konferencije koji će biti objavljen on-line, a radit će se i na posebnim smjernicama za dokumentiranje nematerijalne baštine.

Posljednji dan Foruma priređeno je svečano dodjeljivanje potvrda o upisu u registar nositeljima nematerijalne baštine iz Poljske u narodnoj dvorani Sukiennice na glavnom trgu u Krakovu. Dodatne informacije o Forumu dostupne su na: www.forum-intangible-2016.pl