Bilješke sa sjednica i sažeci sjednica

 


Sažetak 12. sjednice Vijeća projekta „Hrvatska kulturna baština“ održane online 19. studenog 2020. godine
 
Na sjednici su bili nazočni članovi Vijeća projekta „Hrvatska kulturna baština“ državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura te ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević

Izvršna koordinatorica Vijeća doc. dr. sc. Nives Tomašević se ispričala.

Iz Ministarstva kulture i medija bila je prisutna načelnica Sektora za digitalizaciju, dokumentaciju i registar Ivana Prgin, voditeljica Službe za digitalizaciju kulturne baštine Jelena Bilić te viša stručna savjetnica iz Službe za digitalizaciju kulturne baštine Matea Kolendić.
Članovi Vijeća  razmatrali su programe pristigle na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2021.godinu.

Pregledano je ukupno 93 programa pristiglih na Poziv za potporu programima digitalizacije u arhivskoj, knjižničnoj i muzejskoj djelatnosti u 2021. godini, za koje se tražila financijska potpora u iznosu od 3.859.411,85 kuna.

Vijeće projekta "Hrvatska kulturna baština" sukladno kriterijima za vrednovanje i odabir programa digitalizacije arhivske, knjižnične, muzejske građe predložilo je financiranje 48 programa u iznosu od 600 000,00 kuna.
 
Sažetak 11. sjednice Vijeća projekta „Hrvatska kulturna baština“, 12. studenog 2019.
 

Na sjednici su bili nazočni članovi Vijeća projekta „Hrvatska kulturna baština“: izvršna koordinatorica Vijeća doc. dr. sc. Nives Tomašević, državni tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Ivica Poljičak, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan te ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura. Iz Ministarstva kulture bile su prisutne zaposlenice iz Službe za digitalizaciju kulturne baštine: voditeljica Jelena Bilić, viša stručna savjetnica Matea Kolendić i Mirta Margetić.

Sjednici je predsjedavala izvršna koordinatorica Vijeća, doc. dr. sc. Nives Tomašević.
Članovi Vijeća  razmatrali su po programe pristigle na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2020. godinu.

Na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu za potporu programima digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe prijavljeno je 77 programa.

Sukladno uputama za prijavu programa digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe, nisu razmatrani programi koji nisu priložili Prijedlog projekta, odnosno koji su bili nepotpuni.

Vijeće je predložilo financiranje 45 programa u iznosu od 655.664,00 kuna.
 


Sažetak 10. sjednice Vijeća projekta „Hrvatska kulturna baština“, 26. listopada 2018.
 
Na sjednici su bili nazočni članovi Vijeća projekta „Hrvatska kulturna baština“: izvršna koordinatorica Vijeća doc. dr. sc. Nives Tomašević, državni tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Ivica Poljičak, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan te ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura.
Dr. sc. Tatjana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu se ispričala, a zamijenila ju je dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, savjetnica za digitalizaciju u zavodu za knjižničarstvo.
Također, na prijedlog ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva na sjednici je sudjelovao i dr. sc. Jozo Ivanović, zamjenik ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva.
Iz Ministarstva kulture bile su prisutne i zaposlenice iz Službe za digitalizaciju kulturne baštine: voditeljica Jelena Bilić, viša stručna savjetnica Matea Kolendić i Mirta Margetić.

Sjednici je predsjedavala izvršna koordinatorica Vijeća, doc. dr. sc. Nives Tomašević.
Članovi Vijeća  razmatrali su po programe pristigle na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2019. godinu.

Na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu za potporu programima digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe prijavljeno je 76 programa.
Sukladno uputama za prijavu programa digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe, nisu razmatrani programi koji nisu priložili Prijedlog projekta.

Prije razmatranja programa Vijeće je raspravljalo o potencijalu projekta „Digitalizacija kulturne baštine“ koje se financira EU sredstvima te njegovoj usklađenosti s Pozivom Ministarstva kulture.  Kao i na 8. sjednici Vijeća 2016. godine, naglasak je stavljen na održivosti projekta kao jednom od kriterija pri vrednovanju projekata digitalizacije.

Vijeće je predložilo financiranje 44 programa u iznosu od 615.743,75 kn.
 

Arhiva