Vijesti / Društvo

DUH TRADICIJE

Učenici i vrtićanci sudjelovali u radionici o kulturnoj baštini u Viničkoj tradicijskoj kući

Učenici i vrtićanci sudjelovali u radionici o kulturnoj baštini u Viničkoj tradicijskoj kući
Općina Vinica

Povijesna sekcija koju vodi prof. Marija Županić provela je nekoliko visoko ocijenjenih istraživačkih radova te izradila nekoliko proizvoda na temu tradicije.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su kulturna manifestacija u Europi kojoj se Hrvatska pridružila 1995. godine. Od tada se Dani europske baštine nizom prigodnih događaja obilježavaju u rujnu i listopadu svake godine u 50-tak mjesta, a ove je  godine na prijedlog dr.sc. Vesne Pascuttini - Juraga, pročelnice Konzervatorskog odjela u Varaždinu, u program uključena i Vinička tradicijska kuća u kojoj je 26. rujna održana radionica o kulturnoj baštini.

Radionica je bila namijenjena najmlađima pa su tako sudjelovala djeca predškolskog uzrasta iz Dječjeg vrtića Sreća, a uključili su se i učenici Osnovne škole Vinica, članovi Povijesne sekcije 'Kulturna baština'.

Povijesna sekcija koju vodi prof. Marija Županić provela je nekoliko visoko ocijenjenih  istraživačkih radova te izradila nekoliko proizvoda na temu tradicije, a rado se uključuje u sve radionice o viničkoj kulturnoj i etno baštiini koje se provode u općini. Pozivu na radionicu odazvala se i ravnateljica OŠ i zamjenica načelnika Mirjana Jambriško

Sve sudionike radionice dočekao je i pozdravio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac te je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je upravo vinička tradicijska kuća odabrana za prezentaciju povodom Dana europske baštine.

- Sretni smo što smo uspjeli tu kuću obnoviti i staviti na raspolaganje  osnovnoškolskoj djeci i djeci iz vrtića koja ovdje spoznaju tradicijske vrijednosti i baštinu svoje sredine te uče kako skrbiti o toj baštini. U suradnji s Konzervatorskim odjelom želimo obnoviti još neke znamenitosti, pri čemu svakako najviše očekujemo od Ministarstva kulture koje nam pomaže te financijski podržava obnovu spomeničke baštine  na čemu zahvaljujem ministrici kulture Nini Obuljen - Koržinek. Sve te znamenitosti nisu bitne samo za Vinicu, nego i za Varaždinsku županiju, ali i čitavu Hrvatsku - naglasio je načelnik Kostanjevac.  

Radionicu su posjetili i predstavnici Ministarstva kulture iz Zagreba koji su toku dana razgledali i ostale spomenike viničke baštine.

4bff5fd2a2428c3aff6781530896b665.jpg?v=2

dbd3d7463d8e18a471129024a7b5b7df.jpg?v=2

93dc6ca5a26e94d32bfadb70045079b7.jpg?v=2

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video