11 C
Vinkovci
Petak, 26. travnja 2024.

Dugogodišnji san uskoro će postati stvarnost

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Izgradnja nove zgrade vinkovačke Knjižnice započela je u godini u kojoj se navršava 145. godina od osnutka Knjižnice, 29 godina od kako je u Domovinskom ratu do temelja izgorjela zgrada tadašnje Narodne knjižnice i čitaonice, 28 godina od kako je Knjižnica počela s radom u sadašnjem prostoru u Gundulićevoj ulici te 13 godina od kako se krenulo s aktivnostima na projektu u Zvonimirovoj ulici.

Posljednjih trideset godina rupa u Ulici kralja Zvonimira simbolizirala je kulturocid koji se dogodio u noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine, kada je do temelja izgorjela vinkovačka knjižnica, jedina knjižnica u Hrvatskoj koja je u Domovinskom ratu izgorjela do temelja. Na ovom mjestu, nakon brojnih najava i dugogodišnjih obećanja, napokon će niknuti prekrasan objekt dostojan ove ustanove, vrijedan gotovo 50 milijuna kuna. Valja podsjetiti da je današnja Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci osnovana 1945. godine kao Knjižnica i čitaonica Narodnog fronta, ali slijednica je duge i bogate povijesti čitaonica iz 19. i prve polovice 20. stoljeća, prvenstveno Vinkovačke čitaonice, utemeljene 9. kolovoza 1875. godine. Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci najstarija je ustanova u Gradu. Nositelj je kulturnih aktivnost i najvažnija podrška obrazovnom i znanstveno-istraživačkom radu u Gradu i Županiji. Knjižnica je izravno ili posredno zaslužna za utemeljenje brojnih kulturnih ustanova i manifestacija u Gradu kao što su Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, Galerija likovnih umjetnost Slavko Kopač Vinkovci, Radio postaja Vinkovci, Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci, Hrvatsko i pjevačko društvo Relković i Dječje Vinkovačke jeseni.

Treba istaknuti i da su Vinkovci prvi grad u Hrvatskoj koji je imao dječji odjel u knjižnici jer je davne 1937. godine kao dio Hrvatske čitaonice utemeljena Dječja knjižnica koja je imala svoj fond, radno vrijeme, zaposlenika i ciljane korisnike, što su karakteristike današnjih dječjih odjela u narodnim knjižnicama.

„Knjižnica se svojim kako temeljnim tako i strateškim dokumentima opredjeljuje za razvoj demokracije, poštivanja ljudskih prava, cjeloživotno učenje i slobodan pristup informacijama. Nastoji približiti informacije, znanje i kulturu svim građanima svojim raznolikim uslugama kojima se potiče čitanje, pridonosi nepristranoj obaviještenosti građana, obrazovanju i bogaćenju kulturnog života svakog pojedinca u zajednici. Nova zgrada knjižnice, osim što je ostvarenje dugogodišnjeg sna, bit će tako i prostor u kojem ćemo u potpunosti moći ostvariti ove naše dužnosti. Objekt vrijedan 47,6 milijuna kuna izgradit će vinkovačke tvrtke Watmont i Suhomont, a rok za dovršetak je tri godine. Zgradu je projektirao vinkovački tim na čelu s glavnim projektantom i arhitektom Markom Milidragom. Površina nove zgrade je 4.482 m2, a objekt ima podrum, prizemlje i dvije etaže. U cijeli objekt bit će ugrađeno 4.000 m3 odnosno 10.000 tona betona, dok je samo u temelje saliveno 1.000 m3 betona. Na pročelju zgrade bit će nepravilno postavljeni kosi brisoleji koji simboliziraju listove knjige, dok pravilni prekidi tih istih brisoleja predstavljaju putanju gelera. Tri nepravilna portala na pročelju predstavljaju oštećenja od granata“, priča nam ravnateljica Vedrana Lugić s kojom smo razgovarali o trenutnoj situaciji u ovoj ustanovi, u kojoj s nestrpljenjem iščekuju preseljenje u nove prostore.

Danas vinkovačka Knjižnica broji preko 6.000 članova i 150.000 jedinica knjižnične građe i djeluje kroz sedam odjela, a u planu imaju i nove projekte.

„Planiramo se prijaviti na natječaj iz Europskog socijalnog fonda koji će objaviti Ministarstvo kulture i medija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., i to projektom pod radnim nazivom Čitanjem do inkluzivnijeg društva. Naime, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, kao središnja županijska matična knjižnica, zadužena je zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom i lokalnim upravama za uspostavu knjižničnih usluga u Županiji. Slijedom toga, Bibliobus je 20. veljače 2006. godine započeo svoju misiju Knjiga na Vašem pragu. Zastarjelo vozilo, koje zahtijeva visoke troškove održavanja, neophodno je zamijeti novim kako bi usluga bila i dalje dostupna. Nakon objave natječaja i uvjeta za prijavu, uz pomoć Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-e, pisat ćemo projekt i nadam se osigurati novo vozilo“, naglašava ravnateljica.

Posebno je, kaže, ponosna na novitete koje su uveli kako bi korisnicima dodatno olakšali pristup knjigama i informacijama. Stoga su, kako bi olakšali i pojednostavili komunikaciju, uštedjeli vrijeme i bili uvijek spremni odgovoriti na upite, u svoje poslovanje uveli aplikaciju za mobilne uređaje pod nazivom mKnjižnica.


Aplikacija je namijenjena korisnicima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Narodne knjižnice i čitaonice sv. Benedikta Nuštar i Bibliobusa, a uz pomoć nje korisnici mogu pretražiti e-katalog Knjižnice, pregledati kalendar događanja u Knjižnici, generirati svoj korisnički broj u barkod, produžiti posudbu građe, rezervirati građu, provjeriti posjeduje li Knjižnica primjerak nekog naslova ili zatražiti literaturu za seminarski rad. Unutar aplikacije nalaze se i radno vrijeme Knjižnice, odgovori na česta pitanja, kontakt podatci svih odjela i službi Knjižnice te poveznice na društvene mreže. „Posljednjih godina sve više se prilagođavamo novim tehnologijama i novim generacijama korisnika. Online uslugama i digitalizacijom fonda Knjižnica želimo se približiti korisnicima i građanima kao ustanova koja, uz svoju osnovnu funkciju mjesta susreta, izvora znanja i sjedišta pismenosti, prati i moderne trendove. Tu možemo dodati i projekt „Virtualna stvarnost u Bibliobusu 2“, koji je proširenje razvojnog Projekta „Virtualna stvarnost u Bibliobusu“, a koji je započeo 2018. godine i sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemske županije i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. Projekt je namijenjen učenicima osnovnih škola, a provodit će se putem edukativnih radionica u svim narodnim knjižnicama i osnovnim školama Vukovarsko-srijemske županije te u Bibliobusu koji posjećuje i područne škole koje su smještene u manjim ruralnim područjima, a Bibliobus im je često jedina kulturna ustanova“, napominje Vedrana Lugić.

Kućice za knjige također su relativno nova usluga Knjižnice. Naime, još prošle godine su postavljene kućice s knjigama na tri lokacije u Vinkovcima. Knjižnica redovno popunjava kućice s viškovima knjiga koje korisnici mogu uzeti, pročitati i vratiti. Upravo su ove kućice iskorištene kako bi se u vrijeme dok je Knjižnica zatvorena ipak osigurala i fizička dostupnost knjiga korisnicima.

Poseban naglasak uvijek je na djeci i mladima

U diljem Hrvatske poznatoj i priznatoj Dječjoj knjižnici mira godinama provode razne programe za djecu, uz održavanje brojnih igraonica i radionica za najmlađe i njihovi je rad poznat i cijenjen među roditeljima. A od 1. siječnja ove godine Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci provodi i projekt „Bebe u knjižnici“ kojim su obuhvaćena sva novorođena djeca u gradu Vinkovcima. Naime, prilikom uručenja financijske potpore koju dodjeljuje Grad Vinkovci za svako novorođeno dijete, roditeljima se uručuje i prigodna torba u kojoj se nalazi prva djetetova slikovnica, letak kampanje „Čitaj mi!“ te upute roditeljima za realizaciju besplatnog upisa djeteta u Knjižnicu.

Knjižnica u vrijeme COVID-a 19

Globalna pandemija probleme je prouzrokovala u svim sferama društva, pa tako i u knjižnicama. Knjižnica kao informacijska ustanova, objašnjava ravnateljica Vedrana Lugić, nastoji djelovati edukativno te redovito objavljuje naputke i preporuke kako bi korisnici razlikovali provjerene i pouzdane informacije od neprovjerenih informacija i dezinformacija, a kako bi mogli procijeniti vjerodostojnost izvora. „Osmislili smo online usluge i događanja za korisnike kao nekakav zamjenski oblik tradicionalnih knjižničnih usluga. Jedna od najbolje prihvaćenih novih usluga su „Minute za dobar san“. Radi se o novom obliku čitanja slikovnica. Minute za dobar san osmišljene su kao alat za poticanje čitanja u kriznim uvjetima. Započele su 2. travnja 2020. godine, uz obilježavanje Međunarodnog dana dječje knjige te 7. rođendan kampanje Čitaj mi!. Angažirali smo i poznatu vinkovačku blogericu Ninu Baljak, koja je svake srijede na Facebook stranici i Instagram profilu Knjižnice pisala osvrte na književna djela. „Zavičaj u srcu“ rubrika je koju objavljujemo svakoga petka na Facebook stranici Knjižnice. U njoj donosimo manje poznate činjenice, priče ili anegdote o Vinkovcima. Često su priče popraćene fotografijama koje se čuvaju u Zavičajnoj zbirci Cibaliana. Na ovaj način podsjećamo korisnike na neka druga vremena, kako bi uvidjeli da je aktualna kriza samo prolazna situacija, ali njihov zavičaj, Vinkovci i Knjižnica uvijek će biti tu“, ističe ravnateljica. Dodaje i da su razvili novu uslugu pod nazivom Dok se izoliram, nove svjetove otkrivam!, koja obuhvaća dostavu knjiga na kućnu adresu. Ideja se, kaže, nametnula sama po sebi zbog trenutne epidemiološke situacije kako u Hrvatskoj tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. „Sve veći broj naših korisnika nalazi se u izolaciji ili samoizolaciji pa nam se ova ideja činila izvrsna. Kad oni ne mogu u Knjižnicu, mi ćemo doći k njima. Također, bogata paleta aktivnosti i događanja u Knjižnici uvijek je usmjerena prema korisniku, no zbog sprječavanja širenja pandemije morali smo početi drukčije organizirati dosadašnje usluge pa se tako recimo većina predstavljanja knjiga prenosi online putem. Nadamo se da će se epidemiološka situacija brzo popraviti te da će uskoro Knjižnica biti opet puna korisnika“, poručuje Vedrana Lugić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno