Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DANI EUROPSKE BAŠTINE U Trogiru će javnost po prvi put moći vidjeti neke primjerke povijesnog sakralnog ruha Župe sv. Lovre

DANI EUROPSKE BAŠTINE U Trogiru će javnost po prvi put moći vidjeti neke primjerke povijesnog sakralnog ruha Župe sv. Lovre

Izložba se otvara u srijedu, 2. listopada

U velikoj dvorani Župnog ureda sv. Lovre u Trogiru na Trgu pape Ivana Pavla II. u srijedu će se s početkom u 18 sati, obilježiti ovogodišnji Dani europske baštine, izložbom 'Biseri u moru svile i baršuna' i prezentacijom višegodišnjega rada na zaštiti i očuvanju povijesnih tekstilnih predmeta Župe sv. Lovre.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Ove joj se godine u Trogiru pridružujemo prezentacijom rezultata višegodišnje suradnje Hrvatskog restauratorskog zavoda (Odjela za tekstil, papir i kožu i Restauratorskog odjela u Splitu), Konzervatorskog odjela u Trogiru Ministarstva kulture i Župe sv. Lovre u Trogiru, poručuje Jasna Popović, dipl. povjesničarka umjetnosti i etnologinja.

- Prečesto se iznimno vrijedan tekstil izvlači iz riznica ili župnih ormara u kojima, iako na sigurnom, stoji pohranjen, obnavlja se i potom vraća, a da šira javnost ostaje uskraćena za spoznaje o tom zahtjevnom poslu, kao i o samim predmetima. Imajući to u vidu, djelatnice Konzervatorskog odjela u Trogiru i restauratorice Hrvatskoga restauratorskog zavoda predstavit će rezultate višegodišnjeg i sustavnog rada na zaštiti i očuvanju tekstilnih predmeta Župe sv. Lovre. Izlaganjima će se prezentirati metodologija pristupa, dati primjeri restauracije pojedinih kompleta crkvenoga ruha, obrazložiti postupak vrednovanja te prezentirati pojedini predmeti, poput kukuljice plašta s prikazom sv. Martina iz 15. stoljeća, koja je pohranjena u Riznici katedrale sv. Lovre u Trogiru te je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro kao jedan od najvrjednijih primjera svoje vrste. Prezentacija će biti popraćena manjom izložbom koja će slikovnim materijalom predstaviti rezultate višegodišnjeg rada - piše u programskoj knjižici 'Dani europske baštine 2019'.

Predavanje pod naslovom 'Liturgijsko ruho: simbolika i značaj' održat će Ivana Svedružić Šeparović, pročelnica Službe za odjele izvan Zagreba 2 Hrvatskog restauratorskog zavoda, dok će Željka Mlinarić Galler, konzervatorica-restauratorica Odjela za tekstil, papir i kožu Hrvatskog restauratorskog zavoda, održati predavanje pod naslovom 'Konzervirani i restaurirani tekstilni predmeti iz riznice trogirske katedrale sv. Lovre'.

- Ovom će prilikom, isključivo za trajanja događanja, u srijedu 2. listopada 2019. g. biti izloženi i pojedini primjerci povijesnog sakralnog ruha Župe sv. Lovre, koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2019. godine, a pristup je na upit - zaključuje Jasna Popović.

Vaša reakcija na temu