Ministrica Obuljen Koržinek u Dnevniku HTV-a

25.07.2021.

20:24

Autor: V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija
Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija
Foto: Dnevnik / HRT

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija u središnjem Dnevniku HRT-a je rekla kako je puno razloga zašto je kultura čitanja u Hrvatskoj na niskoj razini.

Godina čitanja

Godina čitanja

Foto: Dnevnik / HRT

- Ministarstvo je u strategiji poticanja čitanja napravilo analizu gdje je uočeno kako se knjiga natječe s audio vizualnim sadržajima koji su na neki način atraktivniji i trebaju manje koncentracije. Činjenica je da oni koji čitaju, vjerno čitaju, ali polovica stanovnika Hrvatske ne čita, istaknula je.

Ušli smo u drugu polovicu "Godine čitanja" - manifestacije kojoj je u Hrvatskoj posvećena cijela 2021. Resorno ministarstvo, želeći napraviti korak naprijed u promicanju knjige, ali i podrške knjižarskoj djelatnosti, prvi je put raspisalo javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama i antikvarijatima te pozvalo njihove posjetitelje da glasaju za svoje favorite. Cijeli projekt prati i niz promotivnih spotova u kojima sudjeluju poznate osobe.

Ministrica je naglasila kako je cilj projekta skrenuti pozornost na to koliko je čitanje važno posebno za mlade i zbog razvoja kognitivnih sposobnosti, ali i emotivnih te je upravo stoga slogan akcije „Želiš znati? Želiš osjećati? Čitaj!”.

Obuljen Koržinek smatra kako nakladnici imaju budućnost, a to pokazuju i uzlazni trendovi.

- 2017. dogodio se slom najvećeg knjižarskog lanca i to je prijetilo urušavanju cjelovitog sektora izdavaštva i knjižarstva. Brzo smo reagirali i dali posebne potpore te sve ovo vrijeme ulažemo u taj sektor, rekla je i dodala kako treba ljude poticati da više čitaju i kupuju knjige.

Istaknula je kako je Vlada od početka pandemije izdvojila 500 milijuna kuna te ih uložila u kulturni i kreativni sektor.

- Za razliku od ostalih zemalja EU u Hrvatskoj su kazališta, kina i muzeji bili otvoreni, ali uvjeti su bili takvi da to nije bilo održivo. Zadnja runda potpore ide prema organizatorima kulturnih događanja, rekla je ministrica i dodala kako su osigurana i sredstva za brze covid testove za one koji su ranije prodali ulaznice po nekim drugim pravilima.

Kazala je kako će Vlada i dalje sufinancirati kulturni sektor kako bi preživio ovu krizu.

Ministrica je naglasila kako je Europska komisija formirala radnu skupinu koja će se baviti fenomenom slapp tužbi.

- U Hrvatskoj smo okupili sve dionike i novinare i nakladnike, suce, odvjetnike. Od 9. mjeseca pokrećemo, u okviru pravosudne akademije niz radionica, govori ministrica i dodaju kako je s jedne strane zakonsko definiranje pojedinih prekršaja, a drugo je sudska praksa.

Na pitanje kakvog kandidata za ravnatelja HRT-a očekuje, ministrica je rekla kako treba biti netko tko je sposoban i tko je spreman nastaviti razvijati HRT i prilagođavati ga potrebama medijskog tržišta vodeći računa o ulozi javnog radio televizijskog servisa, koja je drugačija od uloge komercijalnih medija.



Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!